Zes genomineerden VSB prijs ‘Erfgoed op eigen Benen’

De genomineerden van de eerste editie van Erfgoed op eigen Benen, een prijs van het VSBfonds, zijn bekend: de Ruïnekerk te Bergen (NH), de Kerk van het Heilig Hart van Jezus te Hengelo, de Sint-Jozefkerk te Helmond, de Heilig Hartkerk te Schiedam, de Dominicuskerk in Utrecht en de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk in Zuidermeer.

De eigenaren van de genomineerde gebouwen hebben plannen aangedragen om religieus erfgoed van een nieuwe bestemming te voorzien. De uiteindelijke winnaars ontvangen een geldbedrag om het idee daadwerkelijk uit te voeren. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de afsluiting van het Jaar van het Religieus Erfgoed, op 18 december a.s. in de Nieuwe Kerk te Middelburg.

Met Erfgoed op eigen Benen wil het VSBfonds het belang van het behoud religieuze gebouwen in de omgeving onderstrepen. ,,Religieuze gebouwen markeren vaak een bijzondere plek in dorp, stad, wijk of land, maar ook in de hoofden en harten van vele mensen. Goed gebruik van zo’n gebouw met een zo breed mogelijk draagvlak is de beste verzekering voor een duurzame toekomst,” aldus Erika Happe van het VSBfonds.

Maar liefst 30 plannen voor herbestemmingen of nevenfuncties zijn ingediend voor de toekomst van kerken, synagogen en kloosters. De voorgestelde functies voor de genomineerde gebouwen variëren van jongerencentrum tot school en van gemeenschapshuis tot kinderactiviteitencentrum.

De jury, bestaande uit voorzitter mr. Frank Visser (‘rijdende rechter’ en lid Taskforce Toekomst Kerkgebouwen), Floris de Gelder (directeur Museum Speelklok tot Pierement), Jaap Hulscher (adjunct-directeur Stadsherstel Amsterdam) en architect Maarten Fritz, heeft de inzendingen beoordeeld op architectonische, organisatorische en financiële haalbaarheid.

Na een tour van de jury langs de genomineerde gebouwen, worden de drie beste ideeën tijdens de slotmanifestatie van het Jaar van het Religieus Erfgoed aan het grote publiek gepresenteerd. De uiteindelijke winnaars ontvangen een geldbedrag (100.000, 50.000 en 30.000 euro) bestemd voor planontwikkeling.

Bron: VSBfonds