Een oude kaart van de riviermonding van de Marowijnerivier, waar het wrak van het schip in de buurt zou liggen.
Een oude kaart van de riviermonding van de Marowijnerivier, waar het wrak van het schip in de buurt zou liggen. Foto: Nieuwsuur

Zoektocht naar het eerste complete Nederlandse slavenschip

Voor de kust van Suriname zijn archeologen bezig met een zoektocht naar het wrak van De Leusden. Een slavenschip dat in 1738 verging met 664 mensen aan boord. Het is de grootste scheepsramp in de Nederlandse geschiedenis, maar het verhaal is vrijwel onbekend. De reden? De 664 slachtoffers waren slaven en daar interesseerde zich lange tijd vrijwel niemand voor.

Eeuwenlang keek niemand om naar deze gruwelijke gebeurtenis, tot de historicus Leo Balai in 2011 promoveerde op een proefschrift over De Leusden. Hij is er van overtuigd dat het schip nog altijd ergens onder het zand in de monding van de Marowijnerivier ligt.

Volgens Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, dat de huidige zoektocht mede financiert, is het vinden van De Leusden van groot wetenschappelijk belang. “We hebben nog nooit een Nederlands slavenschip onderzocht. Het vinden van De Leusden is niet alleen historisch gezien belangrijk, we kunnen er ook veel van leren. We kunnen dan onderzoeken in hoeverre zo’n schip specifiek voor de slavenhandel is gemaakt. Daar is archeologisch gezien weinig over bekend.”

Lees meer bij RTV Noord en NOS.