De Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis (NJBG) organiseert elk jaar een aantal voor kinderen en jongeren (leeftijden variëren van 9 tot 26). Een van deze zomerkampen is het 16+ WEA kamp (WEA staat voor Werkgroep Experimentele Archeologie). Deze zomerkampen worden door heel Europa gehouden en ze zijn gericht op het nadoen en het beleven van de geschiedenis. Het kamp word meestal gehouden in een openluchtmuseum. Dit jaar werd het kamp gehouden van 27 juli tot 2 augustus in het Eindhoven Museum.
Achtergrond
In voorgaande jaren vond het 16+ kamp vooral plaats in het buitenland, zo zijn we met de NJBG bijvoorbeeld naar Butser Ancient Farm in Engeland geweest en ook naar Lejre in Denemarken. Dit jaar bleven we dicht bij huis en zijn we dus naar Eindhoven gegaan. De band tussen het Eindhoven Museum en de NJBG bestaat al sinds de oprichting van het museum in 1982. Toen hebben vrijwilligers van de NJBG meegeholpen met de bouw van de ijzertijdboerderij. Sinds die tijd komen jongeren van de NJBG regelmatig langs op het museum. We organiseren dan vooral weekenden waarbij we in prehistorische kleding aspecten van het leven in de IJzertijd aan bezoekers laten zien.
Opzet van het kamp
Voor het kamp moesten alle deelnemers zelf een eigen experiment bedenken. Het ging hier niet om wetenschappelijk gedocumenteerde experimenten (hier hebben wij over het algemeen niet de kennis en de middelen voor). We bedoelen hier vooral een experiment gericht op het nadoen, herontdekken van een aspect van het leven in de IJzertijd. Daarnaast slapen we een hele week in een ijzertijdboerderij, en we zouden een aantal keer historisch koken. We droegen, tijdens openingstijden, nagemaakte, ijzertijdkleding en we hadden ook als taak om aan het publiek te vertellen waar we mee bezig waren.
Experimenten
We hebben deze week met een meerdere aspecten van het prehistorische leven geëxperimenteerd. Zo hebben we, met succes, vlees gerookt in een nagebouwde rookoven. Ook hebben we wol en linnen geverfd met planten, we hebben dit geprobeerd met boerenwormkruid en hiermee hebben we een mooie kleur groen gekregen. Verder heeft iemand een muts gemaakt van reeënvacht en we hebben ook nog brood gebakken in een nagemaakte broodoven.
Wisselwerking met het publiek
Tijdens de openingstijden van het museum (11-17 uur) hebben we een belangrijke publieksfunctie. Bezoekers van het museum komen namelijk langs om te kijken naar onze experimenten. We hebben dan ook de taak om uit te leggen waar we mee bezig zijn. Het is interessant om te zien dat ook onze nieuwe deelnemers dit meestal snel oppakken. Wanneer iemand een lastige vraag krijgt verwijst hij/ zij de bezoeker meestal door naar een van de ervaren deelnemers of naar de kampleiding. Deze weten over het algemeen genoeg om de vragen te beantwoorden en wanneer zij het ook niet weten moeten we helaas toegeven dat we de vraag niet kunnen beantwoorden. Het is een leuke toevoeging aan het kamp dat onze deelnemers niet alleen zelf dingen leren op het kamp maar dat ze deze kennis ook direct delen met het publiek dat het museum bezoekt. Op educatief vlak geeft dit een extra dimensie aan het zomerkamp.
Bron: Lasse van den Dikkenberg