Nijmegen overweegt om zonnepanelen op monumentale panden te installeren, zowel aan de achter- als voorkant, mits bepaalde voorwaarden worden nageleefd. Hierdoor worden de monumenten milieuvriendelijker en worden ze aantrekkelijker als woon- en werkruimte.
Vanaf maart zullen de versoepelde regels van kracht worden en Nijmegen is een van de eerste gemeenten waar dit mogelijk zal zijn. De gemeente stelt dat het belangrijk is dat monumenten met de tijd meegaan. Ook moeten de monumenten betaalbaar en bruikbaar blijven. Om deze reden is het verduurzamen van monumenten essentieel, niet alleen door middel van isolatie om kosten te besparen, maar ook door duurzame energie op te wekken met behulp van zonnepanelen.
Argumenten
Een van de argumenten die het voorstel ondersteunen is dat veel eigenaren van monumentale panden hoge energiekosten hebben vanwege de hoge plafonds. Het installeren van zonnepanelen kan helpen om deze kosten te verlagen door eigen stroomopwekking mogelijk te maken. Zo blijft er geld over om de monumenten te onderhouden.
Om de monumentale uitstraling te behouden, zijn er specifieke criteria vastgesteld voor het installeren van zonnepanelen op monumenten. Het is van belang dat er geen schade aan de monumenten wordt toegebracht, omdat de gemeente Nijmegen haar erfgoed wil beschermen en behouden.