“Behoud ensemblewaarde van uniek wederopbouwplein”

AKU fontein Arnhem. Foto: Pompidom

11 maart 2014 – Heemschut heeft kennis genomen van de mogelijke ontwikkelingen rond de AKU-fontein aan het Willemsplein te Arnhem. Ze reageert dan ook vol verbazing dat het ensemble van de AKU-fontein en de patio met pergola, een goed voorbeeld in het oeuvre van het architectenbureau Brouwer en Deurvorst, en het kunstwerk van de Nederlands-Amerikaanse beeldhouwer Shinkishi Tajiri, moet worden verplaatst ten behoeve van de herbouw van de HBS voor de huisvesting van jongeren. In een brief aan de gemeenteraad van Arnhem betreurt Heemschut deze ontwikkeling, en hoopt ze dat Arnhem de AKU-fontein alsnog op deze plek handhaaft.

Niet voor niets heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dit plein erkent als één van de top 180 monumenten 1945-1965 uit de wederopbouwperiode in Nederland. Deze monumentale waarde zal verloren gaan bij verplaatsing. Verplaatsen betekent namelijk voor altijd kwijt. Het totale ensemble zal op de nieuwe plek niet op dezelfde manier tot zijn recht komen. Bovendien zal schade toegebracht worden aan de geslaagde stedenbouwkundige opzet van het plein met belangrijke bouwwerken uit de wederopbouwperiode. Het is niet de AKU-fontein met patio die aangepakt moet worden maar het gebruik en de inrichting van het Willemsplein verdienen een kwaliteitsimpuls. Ook de slechte staat van de AKU-fontein vraagt om aandacht. Door verwaarlozing staat deze er nu slecht bij.

In de plannen voor de herbouw van de HBS ziet Heemschut niets. Betaalbare woonruimte voor jongeren kan zo geregeld worden in een van de vele leegstaande gebouwen in de binnenstad. Daar hoeft geen nieuw gebouw voor neergezet te worden.

Heemschut hoopt dat de gemeenteraad kiest voor het behoud en een kwaliteitsimpuls van één van de mooiste en meest unieke monumentale pleinen uit de wederopbouwperiode.

Klik hier om de brief aan de gemeenteraad te lezen.

Persbericht Heemschut

  1. Waar was Heemschut toen een mooi historisch gebouw voor dit lelijk gedrocht moest wijken?! Hypocriete club noem dit! Arnhem is erger toegetakeld na de WO2 dan WO2 zelf heeft gedaan! Bijna elke Arnhemmer loopt langs dit ding en gooit hem meteen in de versnelling, je wilt hier niet dood gevonden worden! Daarnaast zijn jullie op jullie hoofd gevallen? Welk ‘geslaagde stedenbouwkundige opzet’ wordt hier bedoeld, een leeg, kaal en lelijk plein? Het heeft niets voor niets de naam zwerverszwembad in de volksmond!

  2. Onzin, de school werd gesloopt, maar niet om plaats te maken voor de fontein. De school werd vervangen voor nieuwbouw elders. De sloop had dus een heel andere reden.
    De oude HBS wordt op Wikepedia overigens omschreven als ‘pompeus’ en ‘foeilelijk’.

  3. Waarom die oerlelijke HBS weer opbouwen en er wie weet wat van maken? Wat dat zwembad betreft Tajiri, die ik heel goed heb gekend, vond het leuk dat er mensen aan het pootje baden waren onder zijn “Spindel””

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.