Uniek Neanderthalerkampement onderzocht bij Assen

Een onderzoek aan een Neanderthaler-vindplaats in de buurt van Assen heeft bijzonder vondstmateriaal opgeleverd. Archeologen troffen de afgelopen 3 jaar zo’n 430 fragmenten van Neanderthalergereedschap aan. Daaronder bevinden zich opvallend veel vuistbijlen. Dat zorgt ervoor dat de vindplaats uniek is voor Noord-Europa. Dat meldt het Dagblad van het Noorden op haar website.

Het onderzoek naar het Neanderthaler jachtkamp begon in 2007 en is nog altijd geheim. Onlangs werd het rapport van het onderzoek overgedragen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze rapportage is niet openbaar gemaakt, om de vindplaats te beschermen tegen schatgravers. Volgens archeoloog Marcel Niekus, duiden de vele bijlen op de aanwezigheid van een jacht- of slachtkamp.

De vuistbijlen zijn op afspraak te bezichtigen in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. Het Drents Museum heeft ook plannen de vondsten tentoon te stellen.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)

  1. […] Uniek Neanderthalerkampement Een onderzoek aan een Neanderthaler-vindplaats in de buurt van Assen heeft bijzonder vondstmateriaal opgeleverd. Archeologen troffen de afgelopen 3 jaar zo’n 430 fragmenten van Neanderthalergereedschap aan. Daaronder bevinden zich opvallend veel vuistbijlen. Dat zorgt ervoor dat de vindplaats uniek is voor Noord-Europa. Het onderzoek naar het Neanderthaler jachtkamp begon in 2007 en is nog altijd geheim. Volgens archeoloog Marcel Niekus, duiden de vele bijlen op de aanwezigheid van een jacht- of slachtkamp.Lees verder:  https://erfgoedstem.nl en http://www.dvhn.nl […]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.