Archeologen speuren in Rossum naar resten oudste burcht Nederland

CC BY-SA 3.0
Tunnel, referentiebeeld Foto: CDC via wikimedia

Archeologen zijn op het terrein van de zogenoemde Hunenborg bij Rossum bezig met onderzoek. Met een grondradar brengen ze de bodem van het gebied in kaart. Het kan leiden tot nieuwe ontdekkingen rondom de mysterieuze burcht, die er zo’n duizend jaar geleden werd gebouwd.

Honderd jaar geleden werd er ook al eens onderzoek gedaan door een archeoloog. Maar toen stond archeologie nog in de kinderschoenen. Door het graven van sleuven werd toen duidelijk dat er een houten palissade moet hebben gestaan en een stenen gebouw. De karakteristieke vorm van het vestingwerk is goed te herkennen in het landschap. Er ligt rondom een open gebied een wal. Daaromheen ligt dan weer een slotgracht. “Het is mogelijk het oudste vestingwerk van Nederland dat we hebben gevonden”, zegt archeologe Spiekhout. “Het is heel spannend wat we allemaal boven water kunnen krijgen.”

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)