10 miljoen voor verduurzaming rijksmonumenten

Om te onderzoeken welke oplossingen het best werken, krijgen 18 rijksmonumenten een bijdrage voor energiebesparende maatregelen. Minister Bussemaker van het Ministerie van OCW stelt hiervoor de komende twee jaar 10 miljoen euro beschikbaar. Deze subsidies zullen worden uitbetaald door het Nationaal Restauratiefonds. Vanmorgen werd de subsidie beschikt voor onder meer een ‘duurzame’ samenwerking tussen Hortus Botanicus en de Hermitage in Amsterdam.

Het gaat om de volgende 18 monumenten:
Hortus en Hermitage (Amsterdam), Josephkerk (Amsterdam), voormalige HBS Kocatepe (Rotterdam), Duvelhok, Blokhuispoort (Leeuwarden), Enka Westhal, Nicolaaskerk (Kloosterburen), Landlust, voormalige Karottenfabriek, Heimolen, Zuidpolder molen, Boerderij te Oostwolde, Molen Hersteller, voormalige drukkerij Wyt, Westergasfabriek, Boerderij Wayenstein, Kantoor Jongerius en Huis ten Donck.

Duurzame samenwerking Hermitage en Hortus
Na de verbouwing van de Hermitage bleek dat er meer gebruik werd gemaakt van koeling van de expositiezalen dan van verwarming. Het gebouw heeft daardoor een teveel aan opgeslagen warmte, waar een duurzame oplossing voor wordt gezocht. De oplossing bleek dichtbij te liggen, en werd mede gevonden nadat het Restauratiefonds verschillende partijen bij elkaar bracht.

De Hortus was op zoek naar mogelijkheden voor duurzame verwarming. Met de extra investering, die mogelijk wordt gemaakt door de subsidie, worden de Hermitage en de Hortus in de toekomst door 425 meter lange buizen duurzaam met elkaar worden verbonden. Het warmte-overschot van de Hermitage kan zo gebruikt worden voor de verwarming van de planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus. De Hortus levert op haar beurt gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst.

Restauratiefonds zet netwerk in
Het Restauratiefonds zet graag haar netwerk in om een monument te helpen. Dat hoeft niet altijd in de vorm van een financiering. In dit geval is de rol van “makelaar” tussen de Hortus Botanicus in Amsterdam en het ministerie van OCW vervuld. De Hortus was al met het Restauratiefonds in contact, bij het zoeken naar financiering van kosten voor restauratie en onderhoud, en zocht nog financiële ondersteuning voor duurzaamheidsinvesteringen. Het Restauratiefonds heeft toen de initiatiefnemer gekoppeld aan het ministerie van OCW. Het project bleek in aanmerking te komen voor een duurzaamheidssubsidie, die vandaag beschikt is.

MinisterBussemaker Hortus Hermitage

Op de foto
Van links naar rechts:
– Sebastiaan Lagendaal, hoofd facilitaire zaken en veiligheid, Hermitage
– Taeke Kuipers, directeur Hortus
– Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam
– Jet Bussemaker, Minister van OCW