100 jaar oude infanteriestelling ‘Werk aan de Groeneweg’ hersteld
Historiche loopgraven toegankelijk voor publiek
Het verdedigingswerk Werk aan de Groeneweg is weer als zodanig herkenbaar. De infanteriestelling, die ter verdediging van het fort bij Honswijk is aangelegd tussen 1914 en 1918, is op basis van oude tekeningen en historische luchtfoto’s naar oorspronkelijk model hersteld. De stelling is onderdeel van het werelderfgoed De Nieuwe Hollandse Waterlinie en is nu weer toegankelijk voor publiek.
Het Werk aan de Groeneweg is aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog en bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen en 55 groepsschuilplaatsen. Het Werk aan de Groeneweg was door ruigte en begroeiing onherkenbaar en ontoegankelijk voor publiek. De tand des tijds en de verschillende gebruikers hadden hun sporen achtergelaten. In de loop van de eeuw zijn de contouren van de infanteriestelling vervallen, de loopgraven gedeeltelijk afgegraven en verschillende waterpartijen dichtgegroeid. Daarnaast zijn de groepsschuilplaatsen tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitsers dichtgemetseld. Dit maakte het tot een onaantrekkelijk geheel. Daar is nu verandering in gekomen.
Oorspronkelijk model
100 jaar na de aanleg is de infanteriestelling voor een groot deel weer ingericht naar het oorspronkelijke model. Een deel van de 50 betonnen groepsschuilplaatsen is weer toegankelijk. Een globale tekening uit 1932 en historische luchtfoto’s vormden de basis voor de inrichting. Zichtbare restanten van het loopgraafsysteem aangevuld met profielresten, die nog herleidbaar waren naar tekening en foto’s, waren vaste ijkpunten voor het herstel.
Werk in uitvoering
Het werk is vanaf 2013 in fasen uitgevoerd. Uiteindelijk is er meer dan 25.000 m3 grond verwerkt. De komende maanden worden nog een aantal zaken afgerond zoals een zandzakken-loopgraaf rond een groepsschuilplaats, het opschonen van een waterpartij, het plaatsen van een viertal zitbankjes en de aanplant van hoogstamfruitbomen op de historisch juiste locatie.
Het project is uitgevoerd in opdracht van Staatsbosbeheer, in samenwerking met verschillende partners, waaronder De Linieland partners, gemeente Houten, provincie Utrecht en het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling.
Op zaterdag 6 september wordt het Werk aan de Groeneweg officieel geopend. Het is vanaf heden toegankelijk voor publiek.
Meer informatie
Staatsbosbeheer heeft gedurende de uitvoering op een weblog elf artikelen geplaatst over het verloop van de reconstructie. Kijk daarvoor op: waterlinie.worldpress.com. De fotoclub Perspektief uit Houten heeft het proces fotografisch vastgelegd op werkaandegroeneweg.blogspot.nl.
De herstelde stelling is dagelijks vrij toegankelijk voor publiek. Het Werk aan de Groeneweg ligt aan de Lekdijk tussen de huisnummers 32 en 36 te Schalkwijk.
Geef een reactie