Postzegels, 100 jaar De Stijl

100 jaar De Stijl op postzegelvel

In het themajaar ‘100 jaar De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design’ geeft PostNL in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag op 27 maart 2017 een postzegelvel van tien De Stijl-postzegels uit.

In het Gemeentemuseum Den Haag ontving de nieuwe burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, onder Mondriaans Victory Boogie Woogie het eerste exemplaar uit handen van PostNL CEO Herna Verhagen.

Het postzegelvel is ontworpen door ontwerpbureau PutGootink. Op de postzegels staan werken afgebeeld van kunstenaars van De Stijl, zoals Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, C. van Eesteren en J.J.P. Oud, afkomstig uit de collecties van het Gemeentemuseum in Den Haag en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

In opdracht van Het Nieuwe Instituut is een korte film gemaakt over het ontwerp van de postzegels. Filmmaker Marit Geluk interviewt René Put en Brigitte Gootink over de ideevorming rond het ontwerp van de postzegels. Uitgangspunt waren de zwart/wit beelden zoals die in 1917 in het tijdschrift De Stijl werden gepubliceerd. Daar hebben de ontwerpers een laag overheen gelegd: een vrij spel met kleurvlakken.

Bekijk de film