Uitreiking Ithakaprijs en –stipendium op Kasteel de Vanenburg

Op woensdag 12 oktober 2016 om 15.00 uur wordt op de historische buitenplaats Kasteel Vanenburg te Putten de Ithakaprijs en het Ithakastipendium 2016 uitgereikt door juryvoorzitter Paul Schnabel.

De Ithakaprijs en -stipendium werden in 2015 voor vijf jaar ingesteld en in dat jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is mogelijk gemaakt door oud-staatssecretaris Mr. E. Veder-Smit en zijn bedoeld als stimulans voor meer verbindend en/of interdisciplinair onderzoek over Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Ook journalistieke (media) producties die dit cultuurgroen erfgoed breed en positief onder de aandacht hebben gebracht komen in aanmerking. Prijs en stipendium zijn beide € 5.000,- groot en zijn de hoogste geldbedragen voor publicaties en onderzoek op het gebied van dit type erfgoed. In 2015 is de prijs gewonnen door drs. Mascha van Damme voor haar publicatie Heren op het Land. Buitenplaatsen van Twentse textielfabrikanten.

Voor 2016 zijn genomineerd:
1. Kees van der Leer & Henk Boers, Huygens’ Hofwijck. De buitenplaats van Constantijn & Christiaan, Voorburg 2015
2. Corrie Boschma-Aarnoudse, Buitenplaatsen in de Purmer. Investeren en buiten leven in een Noord-Hollandse polder, Wormer 2016
3. Ignus Maes (red.), Kasteel Keukenhof: huis en haard, Hilversum 2015.
4. Bea Groen, Amelisweerd & Rhijnauwen. Wandelen en verkennen van heden en verleden, Utrecht 2015
5. Martin van den Broeke, Het pryeel van Zeeland. Buitenplaatsen op Walcheren 1600 – 1820, Hilversum 2016
6. Rudolf J. Wielinga, Tuinhuizen in Fryslân. Theekoepels en priëlen, Leeuwarden 2016
7. Taco Hermans, Middeleeuwse woontorens in Nederland. De bouwhistorische benadering van een kasteelvorm (2 dln), Hilversum 2016.

In de vakjury hebben naast Paul Schnabel voorts zitting Yme Kuiper, Madeleine Maaskant, Hans Marijnissen, Luydert Smit en René Dessing (secretaris/directeur sKBL).

Bekijk hier het volledige programma.

De prijsuitreiking wordt georganiseerd door stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL). Deze komt voort uit het in 2012 gehouden Themajaar voor de historische buitenplaatsen en zet zich vanaf 2014 in voor meer landelijke aandacht voor dit veelal onbekend erfgoed. Voorts stimuleert zij samenwerking en kennisuitwisseling tussen eigenaren en betrokkenen van de 700 Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Ruim 130 partijen (waaronder kastelen/buitenplaatsen/landgoederen, bedrijven en organisaties, gemeente en provincies) steunen dit landelijke initiatief. U bent van harte uitgenodigd.