Archeologische verwachtingskaarten online beschikbaar

Verwachtsingskaart uiterwaarden rivierengebied bron: RCE

Welk verhaal van het verleden vertelt het rivierengebied? Welke archeologische vindplaatsen zijn waar te verwachten in de uiterwaarden? Sinds vandaag kan dit met de nieuwe, innovatieve archeologische verwachtingskaart beter voorspeld worden. De kaart geeft een gedetailleerd overzicht van bekende archeologische waarden en verwachting in de uiterwaarden.

De verwachtingskaart is een instrument om archeologische vindplaatsen in een vroeg stadium te voorspellen. “Je kunt er het beste al in de planfase van bouwprojecten rekening mee houden”, aldus Eckhart Heunks, landschapsarcheoloog die meewerkte aan de kaart. “Dan blijven vondsten bewaard, maak je het verhaal van het verleden compleet én bovendien bespaar je kosten voor het archeologisch onderzoek.”

De laatste jaren is er heel veel kennis opgedaan op het gebied van landschapsontwikkeling en archeologie binnen de uiterwaarden. In de nieuwe ‘Archeologische verwachtingskaart uiterwaarden rivierengebied’ is nu al deze kennis verwerkt. De verwachting is dan ook dat deze kaart een belangrijk instrument gaat vormen bij toekomstige uiterwaardprojecten.

De kaart is een initiatief van Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en werd vervaardigd door een team van fysisch geografen van de Universiteit Utrecht, Deltares en archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen. De kaart beslaat de uiterwaarden van alle Rijntakken en de uiterwaarden van de Maas stroomafwaarts vanaf Mook.

Dit project maakt deel uit van de programma’s Eigenheid en veiligheid: zee, kust en rivieren uit de Visie erfgoed en ruimte (RCE) en Ruimte voor de Rivier (RWS).

De ‘Archeologische verwachtingskaart uiterwaarden rivierengebied’ is (vanaf 20 mei 2014) beschikbaar via www.archeologieinnederland.nl.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)