Aric Chen nieuwe algemeen en artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

Aric Chen. Foto: Yoha Jin

Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en digitale cultuur in Rotterdam, kondigt de benoeming aan van Aric Chen als nieuwe algemeen en artistiek directeur per 1 mei. Hij zal dat eerst op afstand doen en vanaf 1 september 2021 vervult hij de rol fulltime vanuit Rotterdam. Samen met JosienPaulides, zakelijk directeur van het instituut, vormt Chen de raad van bestuur. Hij volgt de huidige algemeen en artistiek directeur Guus Beumer op, die in mei zijn functie neerlegt.


“Het Nieuwe Instituut is een jong instituut dat desondanks een lange geschiedenis kent; een verhaal dat ik al jaren bewonder”, vertelt Chen. “Ik beschouw het als een voorrecht om te mogen voortbouwen op het baanbrekende werk dat het instituut heeft verzet. Om te kunnen putten uit de kracht van de Nederlandse culturele en creatieve gemeenschappen en hun internationale netwerken, die de fundamentele vragen over ons verleden, heden en toekomst in hun werk centraal stellen.”  

Judith van Kranendonk, voorzitter van de raad van toezicht van Het Nieuwe Instituut is verheugd over de benoeming van Chen: “We waarderen Aric Chen enorm om zijn uitgebreide kennis, ervaring en internationale reputatie op het gebied van architectuur, design en digitale cultuur. Daarnaast sluit zijn internationale en interculturele profiel goed aan bij het meer internatonaal en intercultureel worden van de vakgebieden die Het Nieuwe Instituut representeert”. Van Kranendonk voegt eraan toe: “We kijken erg uit naar de volgende stappen en de doorlopende succesvolle ontwikkeling van het instituut. Chen and Paulides vormen een sterk team.”  

Josien Paulides, zakelijk directeur, vertelt: “Sinds de oprichting in 2013 heeft Het Nieuwe Instituut onder leiding van Guus Beumer zorgvuldig gebouwd aan een stevige basis met een innovatieve interdiscipinaire werkwijze. Het instituut kreeg in 2021 de status van nationale erfgoedinstelling en het beleidsplan voor 2021-2024 werd positief ontvangen. Dit plan biedt de kaders om de werkwijze van het instituut te verweven en door te gaan met het ontwikkelen van een maatschappijkritisch programma, met kennis over de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw als fundament. Vanuit deze sterke positie kijken we uit naar de mooie, nieuwe ontwikkelingen die voor ons liggen met Aric Chen.“