
Nieuwe Kerk, Delft Foto: LASZLO ILYES via flickr
Vandaag in Elsevier: ‘De verstoorder betaalt’. Journalist Theo Toebosch schetst een interessante en spannende actuele situatie in de Nederlandse archeologie. Dit doet hij aan de hand van de ophef die dit jaar ontstond bij de verbouwing van de Nieuwe Kerk in Delft. De ophef ontstond doordat de Protestantse Gemeente Delft aangaf niet meer dan €300.000,- te willen en kunnen besteden aan archeologisch onderzoek onder en naast de Nieuwe Kerk. Met dat bedrag zou echter slechts een fractie van de graven onderzocht kunnen worden. De plaatselijke AWN-afdeling en de Oudheidkundige Werkgemeenschap stapten dan ook naar de rechter, omdat zij het wetenschappelijk onverantwoord vinden om slechts een deel van de graven onder en rond de kerk te onderzoeken.
In het artikel van Toebosch ontstaat het beeld van een archeologische wereld waarin het principe ‘de verstoorder betaalt’ onder druk staat. Steeds vaker willen opdrachtgevers niet opdraaien voor de variabele kosten van archeologisch onderzoek. Hierdoor dreigt de implementatie van de Wet van Malta in Nederland ‘waardeloos’ te worden.
Lees het hele artikel in de nieuwe Elsevier of via Blendle (€ 0,29)
Caspar
Laatste berichten van Caspar (toon alles)
- Archeologen speuren in Rossum naar resten oudste burcht Nederland (bevat Video) - 17 december 2015
- Grond onder nieuwe woonwijk blijkt goudmijn - 17 december 2015
- Eeuwenoude vondsten langs spoor Haren - 15 december 2015
Beste Caspar, Een kleine correctie: de opdrachtgever van de verbouwing is de eigenaar van de kerk, de Protestantse Gemeente Delft en dus niet de gemeente Delft. De eigenaar is dan ook diegene die het archeologisch onderzoek betaalt.