Audiodocu: Maquette zonder verblijfsvergunning

Nieuwe audiodocu van Mina

De redactie van de Erfgoedstem ging de afgelopen maanden op onderzoek uit naar culturele diversiteit in de gebouwde erfgoedsector. Aan de hand van brieven namen reporters Mina en Alma de lezers mee in hun zoektocht. Hierbij nog een laatste brief van Mina over haar nieuw audiodocumentaire.

Amsterdam, 14 september

Beste Alma, 

Een extra brief, want in onze zoektocht naar hoe het zit met diversiteit in de erfgoedsector is er eigenlijk één vraag onbeantwoord gebleven! Een vraag uit mijn allereerste brief: voel ik me als ‘nieuwe’ Nederlander verbonden met het Nederlands erfgoed? Ik ben namelijk als vluchteling naar Nederland gekomen en heb in een asielzoekerscentrum gezeten, een ervaring die ik deel met tienduizenden andere Nederlanders. Toch is er geen cultureel erfgoed dat dat verleden vertegenwoordigt. 

Nou stuitte ik na het schrijven van die brief op het project Tussenlanding, geleid door erfgoedprofessionals Milena Mulders en Hanneke Verbeek. Zij onderzoeken of de maquette van asielzoekerscentrum Markelo erfgoed is. Deze maquette werd tien jaar geleden door toenmalige bewoner Karen Gregazarian gemaakt, met materialen die hij om zich heen vond. 

Ik was meteen gefascineerd door de schoonheid van de maquette, maar er is ook iets anders dat me er zo in aantrok. In 1993 woonde ik op een soortgelijk asielzoekerscentrum – ik zie de bungalows en de paden waarover we liepen nog voor me. Maar hoeveel ik later ook heb gezocht of gegoogled, het azc is afgebroken en ik kon er geen beelden van terugvinden. Dat gaf me een haast ontheemd gevoel, dat ik die eerste verblijfplek na onze aankomst in Nederland nooit meer op kon zoeken. 

Nu is er tenminste die maquette waar ik me verbonden mee kan voelen. Daarom maakte ik er een audiodocumentaire over, Maquette zonder verblijfsvergunning. Hierin volg ik Hanneke en Milena in hun zoektocht naar waar de maquette het best tentoongesteld kan worden, en praat ik met de maker, oud-bewoners en andere betrokkenen. 

Deze audiodocumentaire komt uit te midden van een opvangcrisis, waarbij het schort aan goede verblijfplekken voor asielzoekers. Het verhaal gaat daarom ook over wat het betekent om een landingsplek te hebben als je net in Nederland aankomt. Of om buiten te moeten wachten voor een hek of op een stoel te moeten slapen, en dat dat je eerste herinneringen aan Nederland worden. 

Ik ben benieuwd wat andere mensen vinden van deze maquette, wat zij erin zien en of ze zichzelf erin herkennen, op welke manier dan ook. Mijn audiodocumentaire Maquette zonder verblijfsvergunning is in ieder geval te beluisteren in de podcast DOCS via elke podcastapp. En de maquette zelf is ook te bekijken, vanaf 13 oktober in Framer Framed in Amsterdam-Oost. 

Groet,

Mina