Vereniging Rembrandt logo
Vereniging Rembrandt logo

BankGiro Loterij blijft de Vereniging Rembrandt steunen

Vereniging RembrandtDe BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar steun aan de Vereniging Rembrandt met vijf jaar. Sinds 2009 heeft de Vereniging Rembrandt ruim 3,3 miljoen euro ontvangen voor haar BankGiro Loterij Aankoopfonds. In de periode 2019-2024 krijgt de Vereniging Rembrandt jaarlijks een bijdrage van € 400.000 voor aankopen ten behoeve van musea die niet direct partner zijn van de BankGiro Loterij.

Fusien Bijl de Vroe namens de Vereniging Rembrandt: ‘De waarde van de BankGiro Loterij is niet te onderschatten. Gezamenlijk steunen wij openbare collecties in heel Nederland met dank aan alle deelnemers van de BankGiro loterij. In de afgelopen tien jaar hebben wij mede dankzij deze bijdrage 76 musea gesteund bij belangrijke aankopen. Zo droegen wij dit jaar met € 70.000 bij aan de aankoop van een keuze uit het geschilderde oeuvre van Jan Wolkers door Museum De Lakenhal.’

Sleeping beauties
In 2018 schonk de BankGiro Loterij eenmalig een extra bedrag van € 500.000 voor de oprichting van het BankGiro Loterij Restauratiefonds bij de Vereniging Rembrandt. Hiermee kan de aankomende vijf jaar worden bijdragen aan drie tot vijf restauraties van kunstwerken. Soms hebben musea werken in hun depot die ze graag tentoon willen stellen, maar die eerst flink opgeknapt moeten worden. De middelen voor restauratie ontbreken vaak. De Vereniging Rembrandt kan nu helpen deze ‘sleeping beauties’ wakker te kussen. Het eerste museum dat een bijdrage uit dit fonds krijgt, is Stedelijk Museum Alkmaar, voor de restauratie van een schuttersstuk van de 17de-eeuwse schilder Caesar van Everdingen.

Daan Peters, managing director BankGiro Loterij: ‘Wij zijn verheugd dat we de samenwerking met de Vereniging Rembrandt kunnen verlengen. Dankzij de Vereniging kunnen musea die geen rechtstreekse bijdrage van de loterij ontvangen belangrijke aankopen doen voor hun collectie. Daarnaast kunnen musea sinds dit jaar een verzoek doen tot een bijdrage voor een restauratie bij het BankGiro Loterij Restauratiefonds van de Vereniging Rembrandt. Daarmee voorziet de Vereniging in een groeiende behoefte bij de musea.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.