Een tekening naar een schilderij van Leonardo da Vinci
Een tekening naar een schilderij van Leonardo da Vinci. Beeld: Sothebys via de Volkskrant

Een lid van het koninklijk huis laat kunst veilen: ‘Je hoopt natuurlijk dat het in Nederland blijft’

Het zou ‘zeer zijn gewaardeerd’ als de kunstwerken die een lid van de koninklijke familie laat veilen eerst aan Nederlandse musea zouden zijn aangeboden, zegt de directeur van de Vereniging Rembrandt. Er is weinig tegen te doen, omdat de tekeningen niet op de lijst van beschermde cultuurgoederen staan.  In een interview laat Fusien Bijl de Vroe-Verloop haar visie zien op een recente gebeurtenis.

Al 39 jaar is prinses Beatrix beschermvrouwe van de Vereniging Rembrandt, die zich inzet voor het behoud van cultuurbezit in Nederland. Het heeft iets wrangs dat uitgerekend een lid van de koninklijke familie, mogelijk zelfs een van haar zussen, eind deze maand dertien oude tekeningen laat veilen bij Sotheby’s in New York, waardoor die waarschijnlijk naar het buitenland verdwijnen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.