Bijzondere renovatie eetkamer kasteel Rosendael

Foto: R. de Jong

In de afgelopen jaren zijn in de mooi gedekte eetkamer op kasteel Rosendael nare scheuren ontstaan in het plafond. Na ruim 30 jaar openstelling van het kasteel is besloten een groot project aan te pakken: vervanging van het stuc en schilderwerk! Dit betekent een gigantisch grote operatie: verhuizing van ruim 500 collectiestukken groot en klein waarvan sommige nog nooit verplaatst zijn.

Plafond

Het begon met een klein bladdertje. Een bladdertje dat steeds groter werd. Niet alleen één plek, maar meerdere. Al snel werd duidelijk dat de afwerklaag van het hele plafond langzaamaan losliet. Ingrijpen werd noodzakelijk. Inmiddels is de loszittende laag verwijderd en is de voorbereiding op een nieuwe stuclaag gestart. De werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers van kasteel Rosendael in samenwerking met conservatoren, restauratoren, bouwkundig medewerkers en een stukadoorsbedrijf. 

Collectie

Een staande klok, kroonluchter en servies, alle ruim 500 collectiestukken zijn uit de eetkamer verhuisd en opgeslagen elders in het kasteel. Na het opnieuw bewerken van het plafond zal de eetkamer weer in de oude luister hersteld worden en zal de tafel opnieuw gedekt worden. 

Kasteelbezoek

Het kasteelbezoek is nog steeds mogelijk. De eetkamer is zelf niet te zien tijdens de stuc en schilderwerkzaamheden. In de tweede salon zit de collectie onder lakens of stofhoezen. Het is een beeld dat we nauwelijks meer kennen maar zo zagen de kastelen en landhuizen er vroeger heel vaak uit. Met name in de winter gebruikten de bewoners niet alle kamers en brandde slechts in een paar ervan een behaaglijk vuurtje. Afdekken beschermt tegen verkleuring door lichtinval en voorkomt vervuiling. Dankzij de goede zorgen van vroegere generaties hebben alle voorwerpen in dit kasteel de eeuwen overleefd. Vanaf april is de eetkamer weer volledig ingericht te zien. Kom zeker een kijkje nemen!