Zes kastelen GLK heropenen de deuren

CC-BY-SA 3.0
Kasteel Doorwerth Foto: Vincent van Zeijst via wikimedia

Van de zeven museale kastelen en landhuizen van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) openen maar liefst weer zes hun deuren in juni. Kasteel Cannenburch (5 juni), kasteel Doorwerth (6 juni), kasteel Rosendael (park per 1 juni, kasteel per 12 juni), huis Verwolde (17 juni), kasteel Ammersoyen (20 juni) en kasteel Hernen (27 juni). Iedereen is hier binnenkort weer van harte welkom om te zien en beleven hoe er vroeger achter deze hoge vestingmuren en diepe grachten werd geleefd. Huis Zypendaal blijft vooralsnog gesloten.

Reserveren verplicht

Om drukte te spreiden en de veiligheid van bezoekers en medewerkers te garanderen, moet iedereen vooraf een datum en tijdslot reserveren. Dit geldt ook voor bezoekers met een donateurspas, Museumkaart of een ander geldig toegangsbewijs. Reserveren kan vanaf 4 juni via www.glk.nl/kastelen. Per kasteel is ook daar binnenkort alle informatie te vinden over openingstijden, prijzen en bezoekersvoorwaarden.

Anderhalve meter

Elk kasteel treft maatregelen om te zorgen voor een veilig en aangenaam bezoek in de anderhalve meter samenleving. Op diverse plekken worden extra hygiënemaatregelen getroffen. In het kasteel of huis is een eenrichtingsroute uitgezet en alle gasten moeten zich houden aan de ‘spelregels’ die voor alle musea gelden.

Groepsactiviteiten op de opengestelde kastelen

Huwelijken, kleinere evenementen en zakelijke bijeenkomsten zijn alleen mogelijk als aan de RIVM-richtlijnen voldaan kan worden. Helaas is het voorlopig nog niet mogelijk om rondleidingen te boeken.

Horecavoorzieningen bij de kastelen

Ook de horeca bij de kastelen mag in juni weer onder voorwaarden open. De kastelen werken nauw samen met onze horecapartners om de bezoekers veilig te kunnen ontvangen.

Genieten
Kasteel Rosendael met zijn mooie tuin staat bekend om zijn invloedrijke bewoners. Leer de vroegere bewoners van dit imposante kasteel kennen met de ‘Beleef! Plattegrond’ of ga aan de slag met de ‘Speuren en Spelen’ speurtocht.

Op kasteel Hernen vind je een nieuw publiekspresentatie die je het verhaal van de  ‘verdwenen toren’ laat beleven. De 16-eeuwse kasteelheer loopt met zijn ‘pratende lantaarn’ door het hele kasteel en eindigt op zolder waar spannende dingen staan te gebeuren…

Wie het rond 1300 gebouwde kasteel Ammersoyen bezoekt, heeft maar weinig fantasie nodig om zich in de middeleeuwen te wanen. Het kasteel is vierkant, met op iedere hoek een ronde uitkijktoren van waaruit de bewoners de hele omgeving in de gaten konden houden.

Ook benieuwd naar de vroegere bewoners van kasteel Cannenburch? Eens per maand kunnen bezoekers van dit middeleeuwse kasteel oog in oog staan met Fredrik Hendrik die aan de thee zit, Charlotte die piano speelt en de butler en het kamermeisje die druk aan het werk zijn.

In huis Verwolde heeft professor Bombasticus ontdekt dat iedereen die ooit beroemd was een hoed droeg; zeerovers, maar ook prinsessen, rappers en zelfs smurfen. Hoogste tijd dus om in het laboratorium van de professor zelf een magische hoed te fabriceren.

Einde zomer was een drukke periode voor landmannen en huisvrouwen. De rijpe oogst moest worden binnengehaald. Op kasteel Doorwerth mogen bezoekers de tuinman een handje helpen. Eerst kunnen de rijpe appelen uit de boom worden geplukt, daarna gaan ze  de oven in en worden het heerlijke appelbollen. Terwijl het fruit in de oven zit, kunnen kinderen een appelspeurtocht door het kasteel maken. Daarna wordt het smikkelen geblazen.