Boek: Huizen van fortuin. Wooncultuur aan de Amsterdamse grachten 1860–1920

Omslag van Huizen van fortuin

In dit boek kijkt Coert Peter Krabbe achter de gevels aan de Amsterdamse grachten. Tal van interieurs van de in oorsprong zeventiende-eeuwse huizen ondergingen tussen 1860 en 1920 een metamorfose. Ze werden op kostbare wijze verfraaid omdat de bewoners hun gasten in een passende en eigentijdse ambiance wilden ontvangen. Dit gold zowel voor de oude regenteske elite als voor de nieuwkomers, waaronder bankiers en industriëlen.

Krabbe geeft een prachtig beeld van de decoratiestijlen en -technieken die werden toegepast bij de inrichting en schetst – en dat is nog niet eerder systematisch gedaan – de dagelijkse gebruiken in het grachtenhuis. Moderne ontwikkelingen als de aansluiting op het gasnet, de komst van de waterleiding en de introductie van elektriciteit veranderden het leven in het grachtenhuis.

Op een levendige manier beschrijft hij het samenspel bij de verbouwingen tussen opdrachtgevers, architecten en ambachtslieden, waarbij de rol van de architect steeds nadrukkelijker werd. Deze zeer goed gedocumenteerde kijk achter de grachtengevels levert een intrigerend en diepgravend beeld op van de wooncultuur aan de grachten in de periode die wel bekend staat als ‘de tweede gouden eeuw’.

Coert Peter Krabbe is als architectuurhistoricus verbonden aan Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Huizen van fortuin is uitgegeven door Stokerkade in samenwerking met Monumenten en Archeologie. 

Hardcover, 320 pp., 24 x 27 cm
ISBN 9789079156498
Prijs € 29,50

Bestel het boek bij Uitgeverij Stokerkade.

Meer lezen? In de media zijn al verschillende artikelen over het boek verschenen:

https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/monument-verbouwen/

https://www.parool.nl/amsterdam/de-nalatenschap-van-de-tweede-gouden-eeuw-dat-zijn-de-amsterdamse-grachtenpanden~bdfb3fc5/