Boek: Kroonwerk Coehoorn

Op de Gelderse Maasoever in Nederasselt, met de Brabantse vestingstad Grave aan de overkant, stond ooit een vestingwerk om Grave te beschermen tegen vijandige legers. Het machtige kroonwerk werd rond 1700 gebouwd door vestingbouwer Menno van Coehoorn.

Van het vestingwerk is weinig overgebleven. Magazijnen, kruithuizen en kwartieren zijn met de grond gelijkgemaakt, maar onder de grond zijn de muurwerken nog in goede staat. De contouren van het kroonwerk zijn gemarkeerd met meidoornheggen.

De geschiedenis van het kroonwerk Coehoorn en zijn voorgangers komt in het boek Kroonwerk Coehoorn uitgebreid aan de orde. De elf hoofdstukken behandelen o.m. de Tachtigjarige Oorlog, de strijd tegen de Spanjaarden en Fransen, het Gelderse deel van de circumvallatielinie van 1602 van Maurits, vestingbouwer Menno van Coehoorn en het Kroonwerk Coehoorn van 1700. De slothoofdstukken behandelen de teloorgang en toekomstplannen.

 Jan Willemsen, Hans Dingemanse & Harrie Joosten

KROONWERK COEHOORN
Een verdedigingswerk van de Brabantse vestingstad Grave in het Gelderse Nederasselt

Erfgoedreeks deel 5, Erfgoedplatform Gemeente Heumen, 2020 
116 p., ISBN 978-90-825728-5-8, geïll., € 20,00

Te koop bij:
The Read Shop, winkelcentrum Malden
Lucy van Langen, Drogisterij en Kadoshop Overasselt 

Te bestellen bij: www.erfgoedheumen.nl/bestel.php

Deze uitgave is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Stichting Menno van Coehoorn en de Alliantie Zuiderwaterlinie.