Boekpresentatie: Building as Ornament

image007

Het ornament is terug, maar nu op de schaal van het gebouw als geheel. Een letter uit het alfabet, een jurk, een rotsformatie of een vliegtuig – de diversiteit van deze nieuwe architectuur is bijna oneindig. In Building als Ornament interviewt Michiel van Raaij tien vooraanstaande architectuurhistorici en architecten en onderzoekt hij hoe deze nieuwe architectuur in de vroege jaren ‘90 ontstond en hoe deze aan het begin van deze eeuw volwassen is geworden. Building as Ornament toont meer dan 120 gebouwen als ornament.

Een nieuwe generatie architecten ziet het ontwerp van het opgeschaalde ornament als onlosmakelijk onderdeel van hun praktijk. Wat zijn hun drijfveren? Hoe plaatsen zij hun ideeën in de traditie van hun eeuwenoude vak? Van Raaij betoogt dat het nieuwe ornament architecten in staat stelt steeds eloquentere gebouwen te ontwerpen, maar dat deze nieuwe praktijk ook aan bepaalde regels is gebonden. Een succesvol ornament vertegenwoordigt een deugd en verduidelijkt de functie, de maatschappelijke status, de draagconstructie, de organisatie en/of de context van het gebouw.

‘Het ornament is overal, het is onderdeel van ons DNA’ – Adriaan Geuze

‘Het gaat om een culturele betekenisverlening die communiceert wat er in een gebouw gebeurt’ – Michiel Riedijk

Interviews
Building as Ornament bevat interviews met Auke van der Woud, Denise Scott Brown, Charles Jencks, Adriaan Geuze, Michiel Riedijk, Alejandro Zaero-Polo, Ben van Berkel, Steven Holl, Winy Maas en Bjarke Ingels. Uit de verschillende interviews komt het beeld naar voren van een veld dat wordt gedefinieerd door drie polen: iconografisch detail, gelaagde iconografie en enkelvoudige iconografie. De geïnterviewde architecten nemen elk een unieke plaats in met betrekking tot deze drie polen.

Gebouwen
Building as Ornament toont meer dan 120 gebouwen als ornament bij de interviews, in de twee beeldessays en in de twee collages genaamd ‘Alphabet’ en ‘Islands’.
Onder andere:

  • Het Comic and Animation Museum in Hangzhou, China, door MVRDV
  • Het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam, door Neutelings Riedijk Architecten
  • Het Herning Museum of Contemporary Art in Herning, Denemarken, door Steven Holl Architects
  • Het Yokohama International Port Terminal, Japan, door Foreign Office Architects
  • Het Rockmagneten in Roskilde, Denmark, door MVRDV en COBE

Boekpresentatie met Michiel Riedijk en Winy Maas
Op dinsdagavond 13 mei wordt in Het Nieuwe Instituut het boek Building as Ornament van journalist Michiel van Raaij gepresenteerd. Ter gelegenheid van de boekpresentatie zullen architecten Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk Architects) en Winy Maas (MVRDV) onder leiding van journalist Tracy Metz met elkaar in debat gaan over de toepassing van ornament in de hedendaagse architectuur.

In het boek Building as Ornament zijn interviews opgenomen met zowel Michiel Riedijk als Winy Maas. In die interviews spreken zij zich ieder op eigen wijze uit over het gebouw als ornament. Waar Riedijk het ornament vooral op kleinere schaal zoekt, daar ziet Maas volop ruimte voor ornament op de schaal van het gebouw als geheel. Het ‘gebouw als advertentie’, noemt Maas het zelf. Daarnaast reserveert Riedijk het ornament voor publieke gebouwen, terwijl Maas vindt dat ook woongebouwen voorzien kunnen worden van ornament. Aanleiding genoeg dus voor een stevig debat.

19:30u Inloop
20:00u Opening door Tracy Metz
20:05u Introductie op het boek door Michiel van Raaij
20:20u Debat tussen Michiel Riedijk en Winy Maas onder leiding van Tracy Metz
21:00u Borrel en signeersessie

Datum en tijd Dinsdag 13 mei 2014, 20.00-22.00 uur
Locatie Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
Taal Nederlands
Toegang Gratis, reserveren via link

Over Michiel van Raaij
Michiel van Raaij (1980) is opgeleid als architect aan de TU Delft. Al tijdens zijn studie besteedde hij veel tijd aan onderzoeken en publicaties. Zo was Michiel van Raaij betrokken bij de organisatie en napublicatie van de Projective Landscape Conference. Hij was een jaar lang hoofdredacteur van het studentenarchitectuurtijdschrift Pantheon//. Ook was Michiel van Raaij projectleider van de verhalenbundel Het Nieuwe Lijden die in samenwerking met gastschrijver Arnon Grunberg tot stand kwam.

Vanuit zijn fascinatie voor de groeiende toepassing van iconografie in de hedendaagse architectuur heeft Michiel van Raaij van 2006 tot en met 2010 een blog – Eikongraphia – bijgehouden waarin hij het fenomeen in kaart heeft gebracht. Deze blog zou de opmaat blijken voor dit boek.

Na zijn afstuderen is Michiel van Raaij aan de slag gegaan bij Architectenweb, een toonaangevend architectuurplatform in Nederland. Sinds 2010 is hij hoofdredacteur van Architectenweb. In die functie overziet hij de redactie van Architectenweb.nl en Architectenweb magazine, maar organiseert hij ook talloze evenementen – van ontbijten tot congressen.

Persbericht nai010 publishers