Breng je stem uit! Drie finalisten van de Duurzaamheidsprijs 2022 bekend

Stem op jouw favoriete duurzame monument

Op deze pagina vertellen we je meer over het stemmen op het meest duurzame monument van 2022. Begin juli zijn hiervoor de genomineerden bekend gemaakt. Welke monument wordt de winnaar van deze competitie en wint de Groene Sleutel?

Uit de 36 aanmeldingen voor de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs zijn door de jury drie finalisten gekozen: het Elevatorhuis in Rotterdam, de monumentale watertoren De Reusch in het Limburgse Schimmert, en het Oldschool Hotel in het Gelderse Winterswijk. Breng hieronder jouw stem uit!

Elevatorhuis Rotterdam, de verduurzaming van het Elevatorhuis kent een integrale aanpak. Er zijn grote stappen gezet, van Energielabel G naar A. Het gebouw voldoet inmiddels aan nieuwbouwnormen. Een inspirerend voorbeeld volgens de jury, waarbij de cultuurhistorische waarde zelfs verbeterd is. Tijdens de restauratie kwamen veel meer historische detailleringen en afwerkingen naar boven dan verwacht. Die zijn naast de oorspronkelijke gebouwstructuur allemaal hersteld. In het lichthof kwamen bijvoorbeeld oude buitenkozijnen tevoorschijn, soms met glas en al. Daarnaast werden sporen van de originele glaskap zichtbaar. Deze zijn in het ontwerp meegenomen.

Oldschool Hotel Winterswijk, Oldschool Hotel hanteerde ook een integrale aanpak. Er zijn daarbij belangrijke keuzes gemaakt voor behoud van de cultuurhistorische waarden. Waardevol daarbij is dat het hele gebouw gerestaureerd is, niet alleen het voorgebouw, waar de meeste interesse naar uitging. Een mooie keuze, waarin geen afbreuk is gedaan aan het gebouw, ziet de jury in de aanleg van infrarood vloerverwarming op basis van carbon.

De Reusch Schimmert, watertoren De Reusch is tot slot gekozen ook weer vanwege de integrale aanpak, en omdat het een bijzonder object is. Er zijn daarbij goede opties ingezet voor energieopwekking: alle elektriciteit wordt opgewekt door circa 350 zonnepanelen op loodsen aan de overkant van de straat. Er is gedacht aan hergebruik van materiaal: wat eerder leuningen waren, dient nu bijvoorbeeld als fietsenstalling. En het gebouw is energieneutraal. Duurzaamheid is tot in de details doorgevoerd.

Vanaf donderdag 18 augustus is het mogelijk om via deze pagina te stemmen.