CollectieGelderland

CollectieGelderland lanceert nieuwe website

Op 27 september 2019 werd in een bomvolle zaal bij Erfgoed Gelderland in Arnhem de nieuwe website van CollectieGelderland gelanceerd. Met deze vernieuwde website is een mijlpaal bereikt en is dit platform een toekomstbestendige schatkamer van Gelderse erfgoedobjecten geworden.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd er teruggeblikt op de geschiedenis van CollectieGelderland en voorlopers en vooruitgekeken naar verdere ontwikkelingen. De ontwikkelaars Driebit en Picturae lichtten de features van de nieuwe website toe en lieten de onderliggende database, Memorix Maior, zien. Met een klap op de rode knop lanceerden Liesbet Hoek, Programmamanager Cultuur & Erfgoed bij de provincie Gelderland en Marc Wingens, directeur Erfgoed Gelderland, de website officieel. Met een interactieve Kahoot-quiz werden de aanwezigen uitgedaagd verbinding te leggen tussen erfgoedobjecten en het Verhaal van Gelderland. De dag werd afgesloten met een borrel, waarbij tevens afscheid werd genomen een van de grondleggers van CollectieGelderland, Arno Stam, die met pensioen gaat.

Liesbet Hoek, Programmamanager Cultuur & Erfgoed bij de provincie Gelderland en Marc Wingens, directeur Erfgoed Gelderland, lanceren de vernieuwde website CollectieGelder Foto: Erfgoed Gelderland

Digitaal erfgoed
Sinds begin deze eeuw toont Erfgoed Gelderland via CollectieGelderland de digitale collectie van Gelderse erfgoedorganisaties. In eerste instantie als online etalage, maar na de vernieuwing is het een toekomstbestendige schatkamer, niet alleen voor de presentatie van objecten maar ook voor veilige, digitale opslagmogelijkheden en collectieregistratie. Dit laatste biedt zeker ook voor kleine partijen de mogelijkheid aansluiting te vinden bij innovatieve manieren om digitaal erfgoed houdbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken.

Features
De nieuwe website biedt een aantal mooie features: door beeldherkenning kunnen automatisch trefwoorden aan de objecten gekoppeld worden en via kleurherkenning wordt de achtergrond van de website aangepast aan het object dat de bezoeker bekijkt. Trefwoordenlijsten helpen bij het invoeren van collectiedata. Deelnemende erfgoedorganisaties kunnen digitale tentoonstellingen en verhalen aandragen en natuurlijk zijn er weer heel veel Gelderse kunst- en erfgoedobjecten te zien.

Volle zaal bij lancering vernieuwde website CollectieGelderland Foto: Erfgoed Gelderland

Verder bouwen
De vernieuwde website is geen sluitstuk. Erfgoed Gelderland blijft verder bouwen aan deze infrastructuur en hoopt dit te kunnen blijven doen in de samenwerkingsverbanden zoals die nu zijn gesmeed: met de provincie Gelderland, het Netwerk Digitaal Erfgoed en leveranciers Picturae en Driebit die constructief aan CollectieGelderland hebben gebouwd. Maar bovenal met de leden van de coöperatie: de hoeders en uitdragers van het Gelderse erfgoed. Ook digitaal!

CollectieGelderland
CollectieGelderland heeft meer dan vijftig partners: musea, archieven en historische verenigingen, die tezamen een half miljoen objecten op het platform tonen. CollectieGelderland is een project van Erfgoed Gelderland en is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.