De hamvraag van Nieuw-Haamstede: rode of roestbruine vuurtoren?

Vuurtoren van Nieuw-Haamstede in 2016. Foto: Jeroen Looyé via wikimedia CC BY-SA 2.0

Het Verdrag van Faro komt eraan. Dit nog vrij onbekende verdrag benadrukt het belang van participatie. Af en toe wordt het wel heel duidelijk waarvoor ‘Faro’ nuttig kan zijn. Zo reageerde Marieke van Zanten via Twitter op een bericht uit de Volkskrant over boze bewoners in Nieuw-Haamstede. Van Zanten: “Spagaat in de monumentenzorg. Bevindingen van experts en omwonenden liggen ver uit elkaar. Tijd om daar wat aan te doen, waar nodig. #vanwieismijnerfgoed? #faro

Bericht in de Volkskrant

De bewoners Nieuw-Haamstede zijn boos over de nieuwe ‘roestbruine’ kleur van hun vuurtoren. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, die in opdracht van Rijkswaterstaat (de beheerder van de vuurtoren), een historisch kleuronderzoek heeft laten uitvoeren, spreekt liever van ‘ijzeroxiderood’. Met de kleur wordt het rijksmonument in ere hersteld, menen ze bij de overheidsdienst. In de jaren dertig van de 19de eeuw had de vuurtoren – bouwjaar 1837 – namelijk ook al deze kleur.

De huidige helderrode kleur dateert van twintig jaar geleden.  “Iedereen is daar heel tevreden en blij mee”, zegt bewoner Jan Edu Kelder tegen de Volkskrant. Hij stuurde een enquête naar de 200 leden van de belangenvereniging. Het resultaat is veelzeggend: 199 leden verkiezen de huidige kleur boven ijzeroxiderood. “Mensen zijn gewend geraakt aan de huidige kleur van de vuurtoren. Ze willen niet de komende twintig jaar tegen een lelijk ding aankijken.”

Bron: de Volkskrant (Het bericht bevindt zich achter een betaalmuur. De Volkskrant biedt u enkele artikelen gratis aan.)