De mobiele erfgoedwerkplaats van het Gelders Restauratie Centrum (GRC): Restauratiekennis en –kunde actueel houden en versterken.

Diploma uitreiking Reuversweerd
Diploma uitreiking Reuversweerd Beeld via GRC

Één van de doelstellingen van het GRC is ervoor te zorgen dat er voldoende jonge restauratie-vaklieden goed worden opgeleid en dat de werkende vaklieden hun kennis en kunde actueel kunnen houden en versterken. Die kennis en vaardigheden gelden niet alleen onderhoud en restauratie van monumenten, maar steeds meer ook verduurzaming. Om dit op een aansprekende en motiverende manier te kunnen doen is een ‘monument in uitvoering’ een ideaal hulpmiddel. Zo’n project kan dan ‘het gezicht’ zijn van de restauratiesector. Niets werkt motiverender en meer enthousiasmerend, dan te zien en te leren van de praktijk.

Reuversweerd; aanschouwelijk, actief en praktijkgericht
De Buitenplaats Reuversweerd in Brummen is daarom hét ideale hulpmiddel. Aan het einde van de tweede wereldoorlog is het landhuis verlaten en meer dan 70 jaar niet bewoond geweest. Heel veel originele kenmerken en oorlogsschade zijn er dus nog te zien. De nieuwe eigenaar, die Reuversweerd in oude luister wil terugbrengen, heeft er gelukkig ook in toegestemd dat er een erfgoedwerkplaats komt. De kern daarvan is om leerlingen, professionals en monumenten-eigenaren het restauratieproces te laten zien en ervan te laten leren. ‘Aanschouwelijk’, ‘actief’ en ‘praktijkgericht’ zijn hierbij de sleutelwoorden, omdat dat het beste werkt om zowel kennis als vaardigheden te verwerven. We hebben nu de unieke kans om vanaf het begin alle facetten van restauratie en verduurzaming van een rijksmonument te ervaren en er kennis mee op te doen.

Buitenplaats Reuversweerd: diploma-uitreiking en Erfgoedwerkplaats from Alexander Senger on Vimeo.

(Kijk hier naar een korte video-impressie van Reuversweerd tijdens de diploma-uitreiking van het Graafschapcollege op 4 juli 2018.)

Red de restauratiespecialist
Dat is van groot belang voor de toekomst van de restauratiebranche. Uit een onderzoek van eerder dit jaar bleek dat de instroom van jonge vaklieden achterblijft en op termijn echt een bedreiging vormt voor een gezonde branche. De uitdagingen zijn niet alleen een jaarlijks tekort aan aspirant-vaklieden van zo’n 50 per jaar, maar ook het snel toenemende belang van zowel duurzaamheid als nieuwe, digitale technieken. In maart hield Boudewijn de Bont, directeur van aannemingsbedrijf Nico de Bont, tijdens een bijeenkomst in de Eusebiuskerk ook een gloedvol betoog met die strekking. Hij hield een pleidooi voor het afstemmen van het opleidingsaanbod, het actualiseren en moderniseren van opleidingen en het verwerven van nieuwe, vooral digitale, competenties. Een erfgoedwerkplaats kan, vindt het GRC, bij uitstek een plek zijn om de verschillende doelgroepen op een vernieuwende manier kennis te laten maken met de restauratie-actualiteit.

Mobiele erfgoedwerkplaats Reuversweerd in 2019 van start
Aannemingsbedrijf Hoffman is sinds de tweede helft van 2018 op Reuversweerd aan de slag. Begin volgend jaar gaat de erfgoedwerkplaats voluit van start. De invulling van het programma is in volle gang. Er staat in Brummen bij Reuversweerd een schottenkeet gereed om, tezamen met het restauratieobject, groepen te bedienen met kennisbijeenkomsten, belevingsbijeenkomsten, opleidingen, etc . We zullen scholen, bedrijven en vaklieden/professionals benaderen om kennis te laten verwerven en zo te laten zien en beleven hoe interessant leren en werken in de restauratie is. En als Reuversweerd in oude luister is hersteld, dan is het GRC in staat de ‘mobiele erfgoedwerkplaats’ weer op een volgend aansprekend restauratieproject voort te zetten. Zo blijven we ons inzetten om de prachtige restauratievakken kwalitatief beter, bekender en populairder te maken en helpen we ons gebouwd erfgoed in goede staat door te geven aan volgende generaties.

Reuversweerd
Reuversweerd tijdens Diploma uitreiking