De Open Deur van… Kasteel Hackfort

Kasteel Hackfort
Kasteel Hackfort Foto: Laurence Delderfield via Natuurmonumenten

Aan het begin van deze regeerperiode sprak het ministerie van OCW de ambitie uit om erfgoed toegankelijker te maken voor een breder publiek. De komende maanden wil de Erfgoedstem u met een aantal voorbeelden inspireren.

Na een ingrijpende restauratie heropent kasteel Hackfort deze maand de deuren. Niet alleen is het landhuis in oude luister hersteld, er is ook geschoven in de functie. Door het kasteel te openen voor het publiek is de relatie met de omgeving hersteld en heeft het een betekenisvolle toekomst. Kasteel Hackfort is weer het kloppend hart van het landgoed. We spraken Anne Krins, projectmanager bij Natuurmonumenten, die ons vertelt welke voeten het in de aarde heeft gehad om de omschakeling voor elkaar te krijgen.

Kasteel Hackfort

Kasteel Hackfort in Vorden, Gelderland is in veel opzichten een klassiek landgoed. Het werd in 1367 door adellijke heren gebouwd als versterkt huis en het werd in de geschiedenis meerdere malen beschadigd, weer opgebouwd, verbouwd en uitgebreid. Zo’n 17 keer om precies te zijn. Het landgoed bestond verder uit een moestuin, een parkbos en daar omheen landbouwgronden. De boeren kwamen regelmatig bij het landhuis om het pachtgeld af te dragen.

Het landgoed bleef 17 generaties in dezelfde familie, totdat het in 1981, bij het overlijden van de laatste erfgenaam, werd nagelaten aan Natuurmonumenten.. Anne Krins: “In deze tijd had het zijn functie als kloppend hart van het landgoed verloren. Het hek was altijd op slot en het was, behalve voor de bewoners, feitelijk ontoegankelijk”.

Toegankelijker voor het grote publiek

Toen de laatste huurder in 2015 Kasteel Hackfort verliet kon Natuurmonumenten serieus gaan dromen en plannen in gang zetten De ambitie werd uitgesproken om het kasteel weer deel te laten uitmaken van het landgoed en de onderlinge relatie te verbeteren. Ook wilde men het landgoed toegankelijker maken, zodat meer mensen gebruik zouden kunnen maken van zowel het landgoed als het kasteel. Een grote restauratie moest de ambities waarmaken.

Wat heeft Natuurmonumenten gedaan om dat teweeg te brengen?

De belangrijkste verandering was de omschakeling van vaste appartementen naar suites voor vakantie of een weekendje weg. In plaats van permanente bewoning in een privé setting is het kasteel zo toegankelijk voor iedereen. Krins: “Er pasten 5 suites in. Vier vierpersoonskamers en één bruidssuite voor twee personen. Alle suites zijn vernoemd naar de familieleden van de laatste generatie, waarvan de laatste in 1981 overleed. Zo blijft deze geschiedenis toch voortleven in het kasteel”.

Ook is er een gemeenschappelijke woonkamer en keuken, waar bijvoorbeeld families gezamenlijk gebruik van kunnen maken. In het souterrain kunnen bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis van het kasteel en zijn bijzondere bewoners. Door de gewelven en dikke muren ervaart de bezoeker hier goed de Middeleeuwse sfeer.  Ook kan het souterrain dienen als start- en eindpunt voor rondleidingen. Tot slot is er ook een Grote Zaal die geschikt is voor zo’n 100 personen. Deze zal gebruikt worden voor huwelijksvoltrekkingen, evenementen en bijeenkomsten. Al met al een divers aanbod, waarmee het kasteel interessant is voor iedereen, van verdwaalde dagjesmensen tot aan een bruidspaar inclusief het gehele gevolg. Ondanks dat het kasteel nog steeds een plek is om te slapen, kun je hier werkelijk spreken van een complete herbestemming. Krins: “Alles natuurlijk, zolang het kasteel het aankan.”

Kasteel Hackfort
Kasteel Hackfort, Vorden Foto: Geurt Besselink via Natuurmonumenten

Exploitatie

De omslag betekende een grote en kostbare herbestemming. Het Hackfort Fonds , dat het kapitaal van de laatste freule beheert, draagt een grote steen bij en ook de provincie Gelderland heeft bijgedragen. Dit laatste leverde wel ook nieuwe eisen aan het programma op. Zo verlangde de provincie betere toegankelijkheid voor mindervaliden. Het leidde tot een bijzondere ronde glazen lift in de toren met een zwevende trap rondom.

Het werk werd door een erkende restauratiearchitect uitgevoerd, zodat de historie beter gewaarborgd is. Er zijn nieuwe kleuren aangebracht, die zijn gebaseerd op de resultaten van uitvoerig kleuronderzoek. Krins: De originele kleuren geven het kasteel veel meer grandeur. En een bijkomend voordeel is dat er zo ook geen smaakdiscussies meer waren”.

Een glanzende toekomst

Alle veranderingen moeten zich allemaal nog bewijzen: de officiële opening van het kasteel is op 27 juni gevolgd door een exclusieve openstelling in het weekend. Toch is er volop vertrouwen in de gekozen weg. Krins: “natuurlijk gaan we uit van een denderend succes! Om proef te draaien zijn de eerste suites al vanaf 14 juni verhuurd”. Over proeven gesproken: In de naast gelegen horeca, de Keuken van Hackfort, kunnen de gasten van het kasteel en de andere bezoekers terecht voor ambachtelijke gerechten. Al naar gelang het seizoen komen ingrediënten uit de historische moestuin die door een grote groep vrijwilligers van Natuurmonumenten met liefde wordt onderhouden. Een lust voor het oog!

Opening

In het weekend van 28 – 30 juni is de feestelijke opening van Kasteel Hackfort. Bijna alle ruimtes zijn dan exclusief te bewonderen. Tickets hiervoor zijn te boeken op www.natuurmonumenten.nl/hackfort

Een suite in Kasteel Hackfort is te huur via Buitenleven.

https://www.buitenlevenvakanties.nl/hackfort