Dekema State doet mee aan de Dag van het Kasteel

Dekema State in Jelsum, Friesland
Dekema State. Foto: A. Speelman.

In het Pinksterweekend en speciaal op 24 mei, de 14e editie van de Dag van Het Kasteel, is het tijd om buitenplaatsen en kastelen in de spotlights te zetten. Dekema State te Jelsum doet ook dit jaar mee. Het thema van dit jaar is ‘Wat? Water!: de rol van water op kastelen en buitenplaatsen’. Aan de hand van dit thema zijn Dekema State en andere deelnemende kastelen en buitenplaatsen in Nederland bezig gegaan met het ontwikkelen van waterwandelingen. Bezoekers kunnen bij Dekema State terecht voor verschillende wandelingen.

Water Weetjes Junior Wandeling
Door middel van een speurtocht langs oude grachten, vaarten, bruggen en putten maken kinderen kennis met het water op en om Dekema State en de verschillende functies. De speurtocht duurt 1 à 1.5 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar onder begeleiding van een volwassene. De routekaart is op de Dag van het Kasteel gratis op te halen bij het entreegebouw van Dekema State.

Waterwandeling op Dekema State
De ‘Waterwandeling op Dekema State’ (1.4 km) neemt de bezoeker aan de hand van een app mee over het landgoed van Dekema State. Onderweg wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis van Dekema State en de rol van water op een buitenplaats. Het belang van slotgrachten, watergebruik in vroegere tijden en waterbeheer in de tuin komen zoal aan bod. De interactieve wandeling is gratis te wandelen met behulp van de Spacetime Layers App op de smartphone. Door het scannen van de QR-code bij het entreegebouw of het zoeken op Dekema State in de app krijgt de bezoeker toegang tot de wandeling. De wandeling is vanaf 24 mei in de app te vinden, en zal ook na de Dag van het Kasteel online blijven staan. 

W2 Route
Waar de ‘Waterwandeling op Dekema State’ zich enkel op de rol van water op Dekema State focust, gaat de ‘W2 route’ (8 km) dieper in op de omgeving van Dekema State. Deze Water Weetjes wandeling beweegt zich over het landgoed, langs (oude) waterwegen, door het Leeuwarder Bos en over oude dijken. Agrarisch watergebruik, waterbeheer, dijken en waterkwaliteit worden hierin beknopt uitgelegd aan de hand van een routekaart met QR-codes. Thuis heeft de wandelaar de mogelijkheid om extra informatie rustig door te nemen met behulp van een link van de wandelkaart. De W2 route is tot stand gekomen met financiële steun van het Kijlstra Smid Fonds, Van Heloma Stichting en Boelstra Olivier Stichting. De routekaart met QR-codes is vanaf 22 mei a.s. verkrijgbaar bij het entreegebouw van Dekema State voor € 4,- en zal ook na de Dag van het Kasteel blijven. 

Praktische informatie
De tuin van Dekema State is in het Pinksterweekend geopend van 10.30-17.00u en op de Dag van het Kasteel, 24 mei, van 10.00–17.00u. Met inachtneming van de corona-maatregelen is bij het entreegebouw koffie/thee en fruitsap verkrijgbaar voor onderweg en zijn de toiletten geopend. Raadpleeg voor meer informatie en actuele openingstijden www.dekemastate.nl en www.dagvanhetkasteel.nl.