Digitaal tijdreizen naar Delfshaven in de 17e-eeuw

Voor het eerst is het mogelijk een digitale tijdreis naar het Delfshaven van 1620 te maken. 2 augustus is TimeTransit Delfshaven online gekomen: Een virtuele tijdmachine waarmee je met een smartphone of vanachter de computer op meerdere punten in Delfshaven 360° kunt rondkijken in de 17de eeuw. Hier ontmoet je de nieuwkomers van toen: hun levensverhalen en hun achtergronden. 

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de Pilgrims vanuit Delfshaven naar Amerika vertrokken. Niet alleen bezorgden zij Delfshaven een plekje in de geschiedenisboeken, hun verhaal van komen en gaan past bij het Delfshaven van nu. Met 5D-technologie brengt TimeTransit dit verleden – letterlijk – haarscherp in beeld. De 3D-virtuele reconstructie van het verleden (4D) biedt weer toegang tot informatie (5D). Het werkt als een streetview, maar dan terug in de tijd. De geschiedenis met haar verhalen, wordt op eigentijdse wijze ontsloten. Het onzichtbare wordt zichtbaar gemaakt, en het belang van een plek duidelijk.

Informatief, innovatief en bovenal interactief, kunnen gebruikers zelfstandig het verleden ontdekken: van scholieren en studenten tot dagjesmensen en experts: in het Engels en Nederlands, en (als app) gratis te downloaden. Juist in corona-tijden biedt deze virtuele tijdmachine vermaak. TimeTransit kan vanuit huis worden bezocht, in heden en verleden.

Aan de hand van levensverhalen uit de 17e eeuw gaat initiatiefnemer van het platform, Stichting Verborgen Stad, de komende maanden de wijk in. Wat zijn de ervaringen van bewoners, nieuwkomers en doorreizigers nu? Hun verhalen worden opgenomen in TimeTransit gespiegeld aan 17de eeuwse tegenhangers. In deze verhalen, zo is het uitgangspunt, ligt het karakter van Delfshaven besloten, waarbij kennis van het verleden inzicht geeft in het heden.

“We dachten, hoe geweldig zou het zijn als we een tijdmachine kunnen bouwen die kan laten zien wat de Pilgrims 400 jaar geleden zagen. Delfshaven mag dan in vier eeuwen sterk veranderd zijn, maar het verleden ligt hier nog verborgen, en de ervaringen van de mensen die hier ooit waren. Het doel van onze stichting is dit toegankelijk te maken” 
– Theo Pronk, directeur Stichting Verborgen Stad, initiatiefnemer TimeTransit Delfshaven.

Praktisch
Op de website www.timetransit.nl is de app TimeTransit Delfshaven gratis te downloaden via App Store of Google Playstore.

Samenwerking
TimeTransit Delfshaven wordt uitgevoerd in samenwerking met een groot aantal partners binnen en buiten Rotterdam, waaronder de Erasmus Universiteit, Museum Rotterdam en Rotterdam Festivals en Delfshaven400. 

Derek Otte
Om de connectie met het heden te benadrukken heeft de stichting voormalig stadsdichter Derek Otte (Rotterdam, 1988) gevraagd een gedicht te schrijven voor TimeTransit Delfshaven. De geboren Rotterdammer heeft ‘toflof’ voor zijn wijk, Delfshaven.