Door een virtuele beleving is klooster Mariënborn terug op landgoed Mariëndaal

Interieur Klooster Mariënborn. Foto RCE, via Wikimedia Commons, CC-BY-SA-4.0.

Vanaf 3 juni is op landgoed Mariëndaal het middeleeuwse klooster Mariënborn virtueel te zien en te ontdekken met een speciale app. Dit klooster stond van 1392 tot 1587 op het landgoed. Het klooster werd bewoond door monniken en het beroemde gebedenboek van Maria van Gelre werd er gemaakt. Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK), eigenaar van landgoed Mariëndaal op de grens van Arnhem en Oosterbeek, had al geruime tijd de wens om het klooster weer zichtbaar te maken in het monumentale landschap en doet dit nu door het bieden van een beleving door middel van een app.

Stap van het heden terug naar de middeleeuwen
Op de locatie waar het klooster zich ooit heeft bevonden, zijn 3 manshoge poorten geplaatst. Na het downloaden van de app en het scannen van het bij de poorten geplaatste bord, stap je door elk van deze 3 poorten terug in de tijd naar de middeleeuwen. Je wandelt respectievelijk door de kruiden- en moestuin, bezoekt de schrijfzaal en ziet de kloostercel van een monnik. Je waant je in de middeleeuwen en krijgt een indruk hoe het leven toen in dit klooster geweest moet zijn. In deze ruimtes ontvang je ook nog extra informatie over het leven in een klooster in die periode. De beleving is ter plaatse door iedereen, in bezit van een smartphone, op elk gewenst tijdstip en gratis te ontdekken en te beleven.

Geschiedenis klooster Mariënborn
Mariëndaal, ook Mariënborn of Fontijne-klooster genaamd, is gesticht door Johannes van Kempen, de broer van Thomas a Kempis, op ter beschikking gestelde grond door een rijke Arnhemmer, Wijnant van Arnhem. De kloosterlingen legden zich onder meer toe op het verluchten van boeken. Een beroemd voorbeeld is het gebedenboek van Maria van Gelre. Verder voorzagen ze in hun levensbehoefte door de opbrengsten van goederen en landerijen die het klooster in bezit had.


In de afgelopen 30 jaren zijn er drie archeologische onderzoeken geweest waardoor is vastgesteld dat van het klooster zelf nauwelijks nog resten over zijn. Wel is duidelijk geworden waar het klooster heeft gestaan. Als je op het landgoed Mariëndaal door de bogen kijkt, zie je de oorspronkelijke kloosterlocatie. De bron waar het klooster naar vernoemd is, is er nog wel. Dat is de vijver aan het einde van het veld, het meest laaggelegen punt van het landgoed.