Hedendaagse ‘kapellen’ vormen Kapellenbaan

Mariakapel door Maria Roosen. Foto: Marieke Kroon

Kapellenbaan combineert hedendaagse kunst met eeuwenoude regionale kunstschatten

Wat krijg je als je hedendaagse kunstenaars vraagt een variant op een weg- of veldkapel te maken? Het resultaat is Kapellenbaan, een route in het oudste cultuurlandschap van Nederland. Kapellenbaan combineert werk van artistieke ‘grensverleggers’ als Atelier Van Lieshout, Frank Havermans, Sachi Miyachi en Maria Roosen met het eeuwenoude culturele erfgoed uit de regio Boxmeer, Cuijk en Gennep (Noord-Brabant en Limburg).

Nieuw ontmoet oud
De werken van de kunstenaars zijn stuk voor stuk uniek en maken verbinding met het bijzondere landschap én met de regionale culturele en maatschappelijke tradities.  Op de route ontdekt men daarnaast eeuwenoude unieke (religieuze) kunstschatten zoals het Severijnorgel in Cuijk (1625/1650), het Mauritsraam in het Kruisherenklooster in St. Agatha (1618/1620), de Joodse begraafplaats in Vierlingbeek en de moderne mozaïeken van het Ellen Hofmannplein in Gennep.

‘Toen we het project bedachten had ik niet kunnen verzinnen dat het oogmerk van onze nieuwe kapellen: het bieden van stilte en afzondering, in deze Corona-tijd zo actueel zou zijn.’ Piet de Jonge, curator van Kapellenbaan.

Omgeving van de Kapellenbaan. Foto: Marieke Rongen


Over Kapellenbaan
Kapellenbaan is een project van Stichting Cultuur zonder Grenzen en een initiatief van Antoine Achten. Curator van Kapellenbaan is Piet de Jonge. Hij werkte voorheen onder meer als conservator moderne kunst bij Museum Boijmans Van Beuningen.

Kapellenbaan wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, Provincie Limburg, Kunstloc Brabant, BPD Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, gemeente Gennep en de gemeente Cuijk.