Een duurzamer monument begint bij jezelf

We willen allemaal zonnepanelen, een warmtepomp en het dikste dubbelglas. Dat is in de historische omgeving moeilijker dan in de gemiddelde nieuwbouwwijk. Misschien moet de aandacht daarom wel meer naar andere maatregelen die ook duurzaamheidswinst opleveren.

Het zal niet voor het eerst zijn dat de redactie van de Erfgoedstem in een monument komt waar de kachel vol staat te loeien, terwijl de nieuwe zonnepanelen liggen te glimmen op het dak. Schieten we daar iets mee op? De duurzaamheidsdiscussie vergroot in ieder geval de tegenstellingen in de erfgoedwereld en maakt het hebben van een monument, of wonen in een beschermd stads- of dorpsgezicht, op dit moment eerder moeilijker dan makkelijker.

De tegenstellingen komen steeds duidelijker aan het licht, zoals laatst in het televisieprogramma Stand van Nederland, waar monumenteigenaren klaagden over de vele regels. Of in de aangenomen motie in de Tweede Kamer van het Kamerlid Van Haga waarin hij de regering deze zomer opriep om met een landelijk kader voor de verduurzaming van monumenten te komen. Een aantal gemeenten werken al met een dergelijk kader, zoals de gemeente Amsterdam.

Wat over het hoofd gezien dreigt te worden zijn de maatregelen die al snel genomen kunnen worden, zoals niet de verwarming vol opendraaien in het bovengenoemde voorbeeld. Adviesbureau De Groene Grachten heeft berekend dat het energieverbruik van een oud huis al snel met twintig procent kan worden verminderd door simpele maatregelen.

Door slim om te gaan met uw woonhuis kunt al veel op uw energie besparen. Denk aan het sluiten van gordijnen of strategisch geplaatste bomen die in de juiste seizoenen zon doorlaten.

Duurzaamheidsadviseurs Groene Grachten

Door slim om te gaan met uw woonhuis kunt al veel op uw energie besparen. Denk aan het sluiten van gordijnen en luiken of strategisch geplaatste bomen die in de juiste seizoenen zon doorlaten. Maar er bestaan ook slimme technieken zoals een energieverbruiksmanager of ledverlichting.

`Door slim om te gaan met uw woonhuis kunt al veel op uw energie besparen. Denk aan het sluiten van gordijnen of strategisch geplaatste bomen die in de juiste seizoenen zon doorlaten. Maar er bestaan ook slimme technieken zoals een energieverbruiksmanager of ledverlichting`, aldus de experts daar.

Op deze uitstekende site is een hele rits van maatregelen te vinden die helpen om energie te besparen. Het gebruik van dikke gordijnen, wandkleden en luiken is bijvoorbeeld al eeuwen een meer dan beproefde techniek. Of het simpelweg sluiten van de deuren van de gang.

Ook op de site van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed is veel te vinden over het onderwerp. Hier zijn tal van inspiratiedocumenten en handreikingen te vinden.

Foto: Pexels/Michal Knotek