Een klein deel van de rijksmonumenten neemt een grote hap uit de subsidiepot: de kerken (€)

Gewelf van Heuvelse Kerk in Tilburg
Referentiebeeld. Foto: Tristan Surtel via Wikimedia CC BY-SA 4.0

Uit de Erfgoedmonitor van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed blijkt een groot deel van de subsidies voor rijksmonumenten naar een klein aantal monumenten te gaan: de kerken. Die vormen slechts 4 procent van het totaal, maar kregen 44 procent van het geld.* (meer informatie over statistieken van de Erfgoedmonitor)

Het is niet vreemd dat kerken in verhouding zoveel subsidie krijgen. Kerken zijn relatief vaak grote gebouwen, ze zijn gemaakt van kostbaar materiaal en ze bevatten veel detailwerk.

Dat de kerken relatief veel geld krijgen, gaat niet ten koste van het budget van andere monumenten. Er worden maar weinig aanvragen afgewezen, omdat het geld op is. In 2015, 2017 en 2018 is dat geen enkele keer gebeurd, in 2016 25 keer. In dat jaar visten een aantal grote kerken achter het net, omdat kleinere aanvragen eerst gehonoreerd werden. Het kabinet stelde daarom 20 miljoen euro extra beschikbaar voor onderhoud en restauratie van grote monumenten.

De Arnhemse Eusebiuskerk is een voorbeeld van een gebouw dat miljoenen subsidies kreeg, maar tegelijk goed laat zien waarom dat nodig is, schrijft Trouw. In 2011 begon de restauratie van deze rijk gedecoreerde middeleeuwse kerk. Vorig jaar zijn er glazen balkons aan de toren vastgemaakt, zodat bezoekers het beeldhouwwerk van de kerk goed kunnen bekijken.

Luchtboogbeelden van de Eusebiuskerk.
Luchtboogbeelden van de Eusebiuskerk. Foto: Henri ter Hall- Gelders Archief via wikimedia CC0

*In deze cijfers zijn de monumentale woonhuizen niet meegenomen, omdat eigenaren tot dit jaar geen subsidie konden aanvragen.

Dit bericht bevindt zich achter een betaalmuur. Trouw biedt u zeven artikelen gratis aan.