Erfgoed Leiden ontwikkelt lesprogramma over Middeleeuwse markt voor Kinderboekenweek

De middeleeuwse markt in leiden Bast 1600 Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Hoe werkt de markt, waar staat de viskraam, en waar staat de kraam met stroopwafels? De markt in Leiden staat al eeuwen langs de Rijn. In het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken ligt het keurboek met daarin de regels voor de opstelling van de middeleeuwse markt. Met een interactief lespakket, speciaal gemaakt voor de kinderboekenweek, kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar aan de slag. Taalhistoricus Peter-Alexander Kerkhof leest het oude schrift voor en zo horen we hoe het Leids in de middeleeuwen klonk.

Susan Suèr, verantwoordelijk voor educatie bij Erfgoed Leiden, legt uit waarom ze voor het keurboek uit 1509 koos – “Het keurboek ziet er niet alleen heel mooi uit, omdat alle regels van Leiden erin staan geeft het ook een gedetailleerd beeld van het dagelijks leven in de stad.” Zij maakte het interactieve lesprogramma in samenwerking met taalhistoricus Peter-Alexander Kerkhof, verbonden aan de Universiteit van Gent en Leiden. Bij het lespakket hoort oa. een filmpje waarin hij de regels voorleest  uit het middeleeuwse  keurboek . Met de middeleeuwse kaart van Leiden als basis leren de kinderen  al puzzelend  –  volwassenen natuurlijk ook –  de logica achter de opbouw van de markt, horen zij hoe het Leids klonk en maken zij kennis met het oud-Nederlandse schrift.

Kinderboekenweek
De Kinderboekenweek van 30 september t/m 11 oktober 2020 staat in het teken van En Toen? waarbij kinderen de geschiedenis induiken en werelden van vroeger ontdekken door het lezen van boeken.Erfgoededucatie
Erfgoed Leiden en Omstreken vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om met materiaal uit onze archieven en het archeologisch- en bouwhistorisch depot te werken. Om de collecties te leren kennen zijn diverse cursussen en lesprogramma’s ontwikkeld.