Kampen: winnaar BNG Bank Erfgoedprijs 2013.

Erfgoedprijs ook voor gewone gemeenten bereikbaar

kampen-winnaar-bng-bank-erfgoedprijs-2014-kunsten-92-1024x681

De BNG Bank Erfgoedprijs, die dit jaar voor de vijfde keer zal worden uitgereikt, blijkt niet voorbehouden aan gemeenten waar je over de monumenten struikelt. Zo werd in 2013 de gemeente Noordoostpolder genomineerd, pionier op het gebied van erfgoed, in een polder die we zelf nog maar zo kort geleden hebben gemaakt. Winterswijk werd meerdere malen genomineerd, niet vanwege een groot budget of massa’s monumenten, maar door erfgoed slim te verbinden met nieuwe functies. Verder faciliteert Winterswijk zeer bewust initiatieven van burgers, die trots zijn op hun erfgoed. Ook gewone gemeenten met een ambitieus erfgoedbeleid maken kans op deze jaarlijkse prijs, zo blijkt dit jaar weer uit de aanmeldingen.

Eerdere winnaars profiteren nog steeds
De winnaars van afgelopen jaren, Westerveld, Schiedam, Kampen en Dordrecht, werden door de prijs stevig op de kaart gezet, en niet alleen door vermelding in de landelijke pers. Zij zagen zichzelf met andere genomineerden vaak genoemd als voorbeeld in publicaties en worden regelmatig uitgenodigd als spreker op symposia. Ook figureerden zij in het jaarlijkse boekje met winnaar en genomineerden dat breed wordt verspreid. De winnende gemeente is gastheer voor de volgende uitreiking. Een aantal gemeenten grijpt deze PR-kans aan: zo nam Schiedam het hele gezelschap van burgemeesters, wethouders? en gemeenteambtenaren mee op een excursie en koppelt Kampen dit jaar een symposium over watererfgoed aan deze feestelijke bijeenkomst.

De BNG Bank Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ´92 en hoofdsponsor BNG Cultuurfonds en heeft de ambitie om gemeenten te stimuleren beter gebruik te maken van de kansen die cultureel erfgoed hen biedt.

Gemeenten kunnen zich nog tot 15 mei a.s. aanmelden om beste erfgoedgemeente van Nederland te worden en het prijzengeld van € 25.000 in de wacht te slepen: kijk ook op www.bngerfgoedprijs.nl?

Persbericht BNG Bank Erfgoedprijs