Erfgoedsector vraagt minister om symposium over bescherming monumenten tegen natuurgeweld

Blauwwit schildje
Blauwwit schildje Beeld: Silver Spoon Sokpop via Wikimedia CC0

De erfgoedsector heeft met een brief gereageerd op de het besluit van minister Van Engelshoven om te stoppen met het ophangen, controleren en registeren van de blauw-witte schildjes.

Het systeem van de schildjes is geïntroduceerd bij de Haagse Unesco-conferentie in 1954 en dient er toe om monumenten te beschermen tegen oorlogsgeweld. Volgens Van Engelshoven is dit systeem ‘niet meer van deze tijd’ en zijn de monumenten ook zonder schildje voldoende beschermd tegen oorlogsgeweld.

Dat standpunt was niet besproken met de erfgoedsector, en kwam als een grote verrassing. Het is een mooie aanleiding om de bescherming van monumenten tegen geweld opnieuw te agenderen. Niet alleen tegen oorlogsgeweld, maar ook tegen het natuurgeweld van de klimaatverandering. Een recente inventarisatie leert dat 6000 monumenten een groot risico lopen bij eventuele overstromingen. Ook lijdt een groot aantal monumenten onder bodemdaling en de effecten van verdroging.

De erfgoedsector heeft minister Van Engelshoven gevraagd om op korte termijn een symposium te organiseren over de bescherming van monumenten tegen rampen.

Eerder reageerde de Nederlandse Unesco Commissie ook al met onbegrip op het besluit.

Lees HIER de brief van de erfgoedorganisaties aan de minister.