Feest op Landgoed Scherpenzeel

Boerderij van Landgoed Scherpenzeel aan de Vlieterweg in Scherpenzeel; foto gemaakt door Wilma Verburg

Op vrijdag 24 mei zal de Gelderse gedeputeerde mevrouw Annemieke Traag, tijdens een feestelijke receptie in Huis Scherpenzeel het eerste exemplaar van het boek ‘Verhalen van Scherpenzeel’ in ontvangst komen nemen. Het boek, met prachtige verhalen over de historie en de bewoners van Landgoed Scherpenzeel, wordt uitgegeven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Stichting Landgoed Scherpenzeel.

Landgoed Scherpenzeel, in het zuiden van de Gelderse Vallei op de grens van Utrecht en Gelderland, is een oud familiebezit en omvat 1000 hectare landbouwgronden, bos- en natuurterreinen. De huidige generatie eigenaren heeft zich 10 jaar geleden verenigd in de Stichting Landgoed Scherpenzeel. Gezamenlijk zorgen zij voor het onderhoud en de instandhouding van het landgoed waarop verschillende karakteristieke boerderijen, dienst- en beheerderswoningen, schaapskooien, twee historische parken en een oude schietbaan te vinden zijn. Het monumentale Huis Scherpenzeel in de kern van het dorp Scherpenzeel hoort sinds 1975 niet meer bij het landgoed.

Landgoed Scherpenzeel is vrij toegankelijk voor publiek dat wandelend of fietsend kan genieten van het afwisselende landschap.

In de aflopen jaren heeft de Stichting Landgoed Scherpenzeel met steun van de Provincie Gelderland diverse cultuurhistorische projecten kunnen realiseren, zoals het restaureren van een aantal schaapskooien, het schilderen van de voor Landgoed Scherpenzeel kenmerkende blauw witte luiken aan woningen, het opsnoeien van lanen en de restauratie van de familiegrafkelder uit 1852 op begraafplaats De Glashorst. Ook de uitgave van het boek ‘Verhalen van Scherpenzeel’ is mede door de Provincie Gelderland mogelijk geworden.

Het boek omvat een bloemlezing uit de historie van het landgoed, die begint in 1793, toen Johannes Sebastiaan van Naamen – voorvader van de huidige eigenaren – de Heerlijkheid Scherpenzeel kocht. Er wordt een beeld geschetst van bijvoorbeeld het leven op Huis Scherpenzeel in de 19e eeuw, en van de ontwikkeling van de landbouw op het landgoed.

De Stichting Landgoed Scherpenzeel is er trots op om dit boek ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan te kunnen overhandigen aan de Gelderse gedeputeerde voor Cultuur en Cultuurhistorie, mevrouw Traag. Het boek zal na de presentatie op 24 mei in de verkoop komen bij de boekhandel en via www.landgoedscherpenzeel.nl.

De festiviteiten rond het 10-jarig bestaan van de stichting worden op zaterdag 25 mei vervolgd met een bezoek van 70 landgoedvrienden (www.landgoedvrienden.nl) uit heel Nederland. Zaterdagavond is er een barbecue voor de familie, pachters en medewerkers.

Persbericht Landgoed Scherpenzeel