Fort Crèvecoeur op Europese lijst ‘7 meest bedreigde erfgoedlocaties’

Fort Crèvecoeur. Beeld: Heemschut

Niet iets om trots op te zijn: Het verwaarloosde Fort Crèvecoeur bij ‘s-Hertogenbosch, heeft de definitieve Europese lijst van ‘7 Most Endangered sites’ gehaald. Dat werd bekendgemaakt door erfgoedorganisatie Europa Nostra. Al minstens 10 jaar proberen erfgoedorganisaties het verval te stoppen. Hopelijk wordt er nu eindelijk actie ondernomen.

Het fort is in bezit van het Ministerie van Defensie en is ernstig in verval. Gemeente ’s-Hertogenbosch maakt zich al jarenlang zorgen om dit rijksmonument en geeft steun aan de actie. Wethouder Huib van Olden: “Gelukkig komt Defensie in beweging om dit unieke monument te behouden voor verder verval. Maar behoud alleen is niet voldoende.”

Video: Europa Nostra

Het terrein is inmiddels beschermd door een hekwerk. Ook wordt over de gebouwen een steigerconstructie met folie geplaatst. Dit dient als tijdelijke maatregel om de gebouwen te beschermen tegen weersinvloeden. Eind april worden verdere afspraken gemaakt over de aanpak voor de daadwerkelijke restauratie en de toekomstplannen.

Al lange tijd zorgen

Al in 2012 berichtte de Erfgoedstem over de slechte staat van het fort. Bossche historische organisaties schreven toen een gezamenlijke brandbrief naar Den Haag om de belabberde staat van het monument aan de kaak te stellen. De gemeente Den Bosch heeft toen met de top van Defensie afgesproken dat de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente fort Crèvecoeur mocht onderzoeken.

Zuiderwaterlinie

Fort Crèvecoeur maakt onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie en speelde een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van Nederland. Het is een van de weinige bewaard gebleven forten uit de Tachtigjarige Oorlog.  Het hele terrein beslaat veertig hectare aan militair erfgoed, zoals aarden wallen met grachten, kazematten (bunkers) een kruitmagazijn en een sluis. Vooral het kruitmagazijn en de bunkers verkeren in een zeer slechte staat.

Programma ‘7 meest bedreigde erfgoedlocaties’

De lijst van zeven meest bedreigde erfgoedlocaties wordt jaarlijks opgesteld door erfgoedorganisatie Europa Nostra. Doel van de lijst is om bedreigd erfgoed te signaleren en om burgers en betrokken partijen te mobiliseren om deze te redden. Europa Nostra heeft het programma opgezet in samenwerking met de Europese Investeringsbank.