Geldersch Landschap & Kasteelen maakt meer dan 3000 collectiestukken digitaal

Collectie Gelderland
Collectie Gelderland

Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) heeft een mijlpaal bereikt: inmiddels zijn bijna 3000 voorwerpen uit de museumcollectie gefotografeerd, beschreven en toegankelijk gemaakt via www.collectiegelderland.nl. Iedereen kan via deze website een kijkje nemen in de collecties van uiteenlopende musea. Zelfs de objecten in depot, die tijdens een museumbezoek niet zichtbaar zijn, worden via collectiegelderland.nl toegankelijk.

24 uur per dag dwalen door een kasteel

Zo is het mogelijk om 24 uur per dag rond te dwalen door onze Gelderse kastelen. Daarbij is het niet alleen mogelijk de zeven opengestelde kastelen te bezoeken maar ook de kastelen die niet geopend zijn voor publiek met hun collectie.

Vol verhalen
Op de site zijn veel objecten te vinden die een verhaal vertellen over onze kastelen en hun bewoners. Zo kom je bijvoorbeeld van alles te weten over de kunstzinnige Thea Lüps (1889-1957) die opgroeide op kasteel Biljoen en er in haar latere leven vaak verbleef. Zij schilderde en aquarelleerde en heeft daarbij kasteel Biljoen vaak in beeld gebracht. Thea kreeg haar opleiding bij het ‘Genootschap Kunstoefening’ en zij kreeg lessen van de kunstschilder Louis Willem van Soest (1867-1948). In eerste instantie betrok Thea een atelier in Den Haag maar later werd voor haar op de zolder van kasteel Biljoen een atelier ingericht waaraan een groot dakraam nog herinnert. Thea heeft kasteel Biljoen veelvuldig geschilderd. In 1949 verliet zij het kasteel om te gaan wonen in haar nieuwe, door de architect Heineman ontworpen, atelierwoning aan de Beekhuizenseweg in Velp.