‘Gemaakt landschap’ maandthema april Europees Erfgoedjaar

Gemaakt landschap
Gemaakt landschap Beeld via Kunsten '92

In 2018 vieren we het gevarieerde culturele erfgoed van Europa. We laten overal in Europa aan elkaar zien hoe divers en internationaal onze geschiedenis is en daarmee onze samenleving van nu. Maar erfgoed is ook een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars en ontwerpers om oude en nieuwe culturen te verweven, om moderne uitingen te vinden voor traditionele vormen en technieken. Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 is initiatiefnemer van het Nederlandse programma.

Maandelijks wordt aandacht besteed aan een specifiek thema waarbij het Nederlands erfgoed een Europese tint krijgt. Per thema staat een schijnwerper gericht op bijzondere publieksevenementen en wordt samen met partners een kennis- en netwerkbijeenkomst voor het erfgoedveld georganiseerd. Bekijk hier alle maandthema’s.

De maand april met het thema Gemaakt Landschap is begonnen. Het Nederlandse grondgebied draagt veel sporen van eeuwenlang menselijk gebruik. Als geen ander land kan Nederland van zichzelf zeggen dat het vrijwel geheel door de mens gemaakt is. Het landschap is dooraderd met dijken, vaarten, terpen, verdedigingslinies, landgoederen, dorpen en steden.

Op 26 april organiseren Staatsbosbeheer, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het team van het Europees Erfgoedjaar in Nijmegen een expertmeeting rondom het thema ‘gemaakt landschap’. In een excursie, pitches en een werksessie buigen (inter)nationale deskundigen en studenten zich die dag over actuele watervraagstukken, die van invloed zijn op hoe ons landschap er in de toekomst uit zal zien. Meer informatie vindt u hier, aanmelden kan bij Floor Vierenhalm, graag vóór 12 april.

In maart was het thema Water. Nederland heeft zijn economische sterke positie binnen Europa te danken aan het water. Ons rijke erfgoed herinnert ons daar ook vandaag nog aan. Op 16 maart lanceerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het maritieme portal, met als doel de (inter)nationale maritieme geschiedenis zichtbaar te maken. Naast de video’s die we maakten als antwoord op de oproep ‘Wat is jouw favoriete maritiem erfgoed?’, zijn er ook nog andere inzendingen binnengekomen rond maritiem erfgoed, bekijk ze hier! De oproep wordt verder in het Europese maritieme netwerk uitgezet.

Volg het Europees Erfgoedjaar op twitter!
Het twitter-account van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is @europeeserfgoedjaar. Volg ons en gebruik #europeeserfgoedjaar.