Haal op die Hijs: Over geschiedenis en behoud van kranen in Nederland

CC0
Scheldekraan, Vlissingen Foto: jeankaweyens via Pixabay

Op de studiemiddag “Erfgoed met Haken en Ogen” van 14 november bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd het boek “Haal op die Hijs” gepresenteerd. Deze bundel gaat over de geschiedenis en behoud van kranen. Tussen de hoofdstukken staan korte intermezzo’s met verslagen over gerestaureerd of bedreigd kranenerfgoed in Nederland. De publicatie is een pleidooi om te komen tot een systematische inventarisatie van het Nederlandse kranenbestand. Daarnaast pleiten de stichting er voor om bij de monumentale waardebepaling van kranen naast de technische en historische aspecten vooral op een integrale manier te kijken naar de waarde van kranen. Het boek telt 96 pagina’s en is ruim geïllustreerd.

Door de eeuwen heen gebruikten mensen op allerlei terreinen al dan niet mechanische hulpmiddelen om te hijsen en lasten te verplaatsen. Al in de oudheid was sprake van houten hijswerktuigen. Zonder kranen zouden Nederlandse steden er anno nu anders uit zien; de onmisbare werktuigen getuigen van vaderlandse welvaart. Maar het erfgoed is helaas stiefmoederlijk bedeeld qua aandacht van het publiek en de wereld van de monumentenzorg. Een van de oorzaken hiervan is het ontbreken van een inventarisatie. Maar kranen hebben soms verschillende functies en locaties gehad. Dat maakt een inventarisatie ingewikkeld.

NedSEK
In november 2015 hield de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen (NedSEK) in het Maritiem Museum Rotterdam haar eerste studiedag. Nu, drie jaar later werd het boek “Haal op die Hijs” gepresenteerd met uitgewerkte lezingen van de eerste studiedag van de stichting.

In onderstaande Nieuwsbrief 2018 EXTRA geven we de korte inleidingen van de hoofdstukken weer. Als u na lezing hiervan het boek wenst aan te schaffen kunt u op deze link rechtstreeks de bestelinformatie vinden.

Nieuwsbrief 2018 EXTRA