
Bron foto: S. van Lochem/ Natuurmonumenten
Erfgoedvereniging Bond Heemschut en AWN Vereniging voor vrijwilligers in de Archeologie verzoeken de Minister van Cultuur om de loopgraven in het Bergherbos aan te wijzen als archeologisch rijksmonument.
Relict Eerste Wereldoorlog
Een eeuw geleden werd vrijwel letterlijk het startschot gegeven voor de Eerste Wereldoorlog. Nederland was toen neutraal en daardoor is het Nederlandse verhaal van de Eerste Wereldoorlog in ons land een beetje in de vergetelheid geraakt, maar tegenwoordig komt deze periode in onze geschiedenis weer volop in de aandacht. In het Bergherbos bij het Gelderse Beek ( gem. Montferland) ligt een belangrijk relict uit deze oorlog.
Verdedigingslinie
In 1917 vreesden de Duitsers dat Nederland zich achter de geallieerden zou scharen en de aanval zou openen op het Duitse RIjk. Om een mogelijke aanval te voorkomen werden op Duits grondgebied van de Elterberg tot in het Bergherbos 84 bunkers gebouwd en allerlei loopgraven aangelegd. Na de Tweede Wereldoorlog is door annexatie een deel van deze verdedigingslinie in Nederland komen te liggen.
Betekenis verdedigingslinie
Door Archeologisch onderzoeksbureau RAAP is in samenwerking met AWN en Heemkundekring Bergh historisch (bodem-)onderzoek gedaan om het verhaal van de loopgraven boven water te krijgen. Eigenaresse Natuurmonumenten heeft vervolgens deze linie weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Het herstel van de loopgraven versterkt de belevingswaarde van de militaire geschiedenis en door het verhaal krijgt het complex een grensoverschrijdende betekenis. Vanwege het unieke feit dat dit de enige loopgraven zijn die door Duitsers zijn aangelegd in de WO I op Nederlands grondgebied, vinden Heemschut en AWN het logisch dat deze op de lijst van beschermde archeologische monumenten moet komen te staan.
Persbericht Heemschut
Geef een reactie