“Behoud ensemblewaarde van uniek wederopbouwplein”

AKU fontein Arnhem. Foto: Pompidom

11 maart 2014 – Heemschut heeft kennis genomen van de mogelijke ontwikkelingen rond de AKU-fontein aan het Willemsplein te Arnhem. Ze reageert dan ook vol verbazing dat het ensemble van de AKU-fontein en de patio met pergola, een goed voorbeeld in het oeuvre van het architectenbureau Brouwer en Deurvorst, en het kunstwerk van de Nederlands-Amerikaanse beeldhouwer Shinkishi Tajiri, moet worden verplaatst ten behoeve van de herbouw van de HBS voor de huisvesting van jongeren. In een brief aan de gemeenteraad van Arnhem betreurt Heemschut deze ontwikkeling, en hoopt ze dat Arnhem de AKU-fontein alsnog op deze plek handhaaft.

Niet voor niets heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dit plein erkent als één van de top 180 monumenten 1945-1965 uit de wederopbouwperiode in Nederland. Deze monumentale waarde zal verloren gaan bij verplaatsing. Verplaatsen betekent namelijk voor altijd kwijt. Het totale ensemble zal op de nieuwe plek niet op dezelfde manier tot zijn recht komen. Bovendien zal schade toegebracht worden aan de geslaagde stedenbouwkundige opzet van het plein met belangrijke bouwwerken uit de wederopbouwperiode. Het is niet de AKU-fontein met patio die aangepakt moet worden maar het gebruik en de inrichting van het Willemsplein verdienen een kwaliteitsimpuls. Ook de slechte staat van de AKU-fontein vraagt om aandacht. Door verwaarlozing staat deze er nu slecht bij.

In de plannen voor de herbouw van de HBS ziet Heemschut niets. Betaalbare woonruimte voor jongeren kan zo geregeld worden in een van de vele leegstaande gebouwen in de binnenstad. Daar hoeft geen nieuw gebouw voor neergezet te worden.

Heemschut hoopt dat de gemeenteraad kiest voor het behoud en een kwaliteitsimpuls van één van de mooiste en meest unieke monumentale pleinen uit de wederopbouwperiode.

Klik hier om de brief aan de gemeenteraad te lezen.

Persbericht Heemschut