Op 14 mei 2013 herdenkt Rotterdam het bombardement dat in 1940 de binnenstad verwoestte. wij nodigen u graag uit de luistervoorstelling langs de brandgrens mee te maken.
De Brandgrens in Rotterdam
14 mei 1940. Een Duits bombardement van nog geen kwartier vernietigt de binnenstad van Rotterdam. Nederland capituleert. De stad brandt nog dagen en de begrenzing van het verwoeste gebied krijgt een unieke Rotterdamse benaming: de Brandgrens. In 2010 is de 12 kilometer lange Brandgrens via een speciaal ontworpen markering permanent in het straatbeeld van de stad zichtbaar gemaakt. Sinds die tijd nodigen wij Rotterdammers uit hun persoonlijke verhaal over het ontstaan van de Brandgrens te vertellen. Over de bommen, de brand, het vluchten en terugkeren en over de beleving van de oorlog en de bevrijding. De opnames vinden plaats in een werkkeet die is omgebouwd tot een mobiele (audio)opnamestudio. Deze reist op gezette tijden langs de Brandgrens.
De stad luistert
Uit de vele verhalen zijn de meest bijzondere fragmenten samengebracht in een luistervoorstelling. Gezamenlijk aan lange tafels luisteren naar de intense, verdrietige, spannende, soms ook grappige en emotionele belevingen van stadgenoten die toen veelal kind waren, is een bijzondere ervaring. Het bombardement op de stad is plots zo dichtbij. De voorstelling – duur ca. 50 minuten – is eerder te beluisteren geweest in Museum Rotterdam en in diverse kerken op de Brandgrens. Op 14 mei 2013 programmeren we de Luistervoorstelling bij mensen, groepen en organisaties thuis. De Luistervoorstelling Langs de Brandgrens is onderdeel van het officiële herdenkingsprogramma. Er zijn luistervoorstellingen op 15 locaties t.w. de Rotterdamse Salon, de Lijnbaanhoven, Harddraverstraat bewoners & de Provenier, Pijnackerplein bewoners, Humanitas Bergweg en de Roze Ouderen, Tori Oso Surinaamse Vereniging, ‘t Klooster Oude Noorden, Historisch Charlois, Museum Pendrecht, Finse Kerk, Stadhuis gemeente Rotterdam, Wallgallery Rotterdam, Leeszaal West, Erasmus Universiteit Rotterdam en De Hofpoort. Iedere organisatie of groep nodigt zijn of haar eigen achterban, vrienden, collega’s en buren uit. Wij nodigen u uit de Luistervoorstelling te beleven in de centrale locatie: De Hofpoort aan Hofplein 20.
Maaltijdsoep uit De Volkskeuken
In De Hofpoort aan het Hofplein 20 serveert Belvédère tussen 17 en 20 uur een maaltijdsoep uit de Volkskeuken. U kunt zo de voorstelling meemaken, vertellers en luisteraars ontmoeten, ervaringen uitwisselen en zo mogelijk het herdenkingsprogramma vervolgen. Aansluitend is bijvoorbeeld vanaf 18.30 uur een wandel- en skatetocht uitgezet langs de Brandgrens vanaf het Grotekerkplein en om 21.30 uur is er een filmprogramma in de Laurenskerk. Meer informatie over het officiële herdenkingsprogramma vindt u op www.brandgrens.nl
Deelname aan De luistervoorstelling is gratis, De maaltijdsoep uit De Volkskeuken is €7,50 per persoon. Reserveren voor de luistervoorstelling en/of maaltijd is warm aanbevolen via martina@belvedererotterdam.nl
Ingezonden bericht Belvédère
Geef een reactie