Heropening Hippolytuskerk Middelstum

De Sint-Hippolytuskerk in Middelstum
De Sint-Hippolytuskerk in Middelstum Foto: Fransvannes via Wikimedia CC BY-SA 3.0

De Hippolytuskerk in Middelstum is een half jaar gesloten geweest. In deze periode is  gewerkt aan het herstel van bevingsschade, met name aan de bijzondere  gewelfschilderingen waar de scheuren dwars doorheen liepen. De werkzaamheden zijn afgerond en de deuren staan nu weer open voor publiek. Bij dat moment willen we op vrijdag  10 juni (15.00 – 16.30 uur) graag even stilstaan. 

Bevingsschadeherstel 
Van september 2021 tot en met april 2022 zijn de gewelven in de Hippolytuskerk constructief  en esthetisch hersteld. Al in 2014 waren flinke scheuren zichtbaar in de gewelven als gevolg  van aardbevingen. Holstein Restauratie Architectuur heeft toen samen met Stichting Oude  Groninger Kerken de schade in kaart gebracht. Vervolgens is samen met Bouwhuis-Journée  Restauratoren Muurschilderingen uit Arnhem een herstelplan gemaakt. Een nauwkeurige,  doordachte aanpak is een voorwaarde bij deze historisch zeer waardevolle schilderingen.  Daarnaast was uiteraard overleg met het Instituut Mijnbouwschade Groningen en haar  voorgangers vereist om tot herstel te kunnen overgaan. 

Alle scheuren zijn minutieus onderzocht. Het ging daarbij zeker niet om alleen kleine  scheuren. Soms kon je er gemakkelijk een hand in steken. Het herstel bestond onder andere uit het injecteren van de scheuren in de gewelven, herstel van gescheurd pleisterwerk en  herstel van beschadigde gewelfschilderingen. Ook de scheuren in metsel- en voegwerk van  de toren en de buitenzijde van de kerk zijn aangepakt. 

Gewelfschilderingen 
De Hippolytuskerk is een grote, vijftiende-eeuwse bakstenen kruiskerk en één van de  mooiste voorbeelden van een laatgotisch kerkgebouw in Groningen. De grote hoeveelheid schilderingen dateren van rond 1520 en kwamen tijdens de restauratie in de jaren zeventig  van de vorige eeuw aan het licht toen kalklagen werden verwijderd. Op de gewelven zijn  prachtige, detailleerde engelen, duivels, vogels, bloemen, planten en mensen geschilderd. Enkele schilderingen zijn vermoedelijk gemaakt naar de voorbeelden van kunstschilder en  tekenaar Albrecht Dürer (Neurenberg 1471-1528). 

Mede mogelijk gemaakt 
Voorbereiding en begeleiding van het herstel door Holstein Restauratie Architectuur te  Groningen. Het werk werd uitgevoerd door Bouwhuis & Journée Restauratie  Muurschilderingen te Arnhem/ Deventer, Daniël Oudman Stukadoor en Restauratiewerken te  Oostwold, Aannemersbedrijf Sietsema te Uithuizen en Boonstra Bouwservice te Nieuw  Weerdinge.