‘Het Achterhuis van Rotterdam’ dreigt te sluiten voor publiek

De Orgelzolders. Beeld: still uit video

In de zolders achter het orgel van de Breepleinkerk in Rotterdam zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog drie joodse echtparen ondergedoken. Wat begon als een tijdelijk onderkomen, werd een onderduik van drie jaar. Er werd zelfs een baby geboren. In 2006 werden de zolders ontdekt en opengesteld voor bezoekers. Nu de kerk verkocht wordt, heerst onzekerheid.

De nieuwe eigenaar van de kerk, Levend Woord Gemeente, heeft nog niet definitief toegezegd dat de orgelzolders open kunnen blijven voor rondleidingen, educatieve en museale activiteiten. Stichting Schuilplaatsen Orgelzolders Rotterdam, Roterodamum en het Historisch Genootschap Rotterdam maken zich daarom zorgen en hebben een brief verstuurd naar de nieuwe eigenaar.

Daarnaast zijn er met een petitie 2000 handtekeningen opgehaald die worden aangeboden aan de huidige eigenaar, de Protestantse Gemeente Rotterdam-Zuid (PGRZ) . De ondertekenaars verzoeken de PGRZ dat de Orgelzolders een eigen plaats en toekomst krijgen. Dan kunnen de zolders beter en veiliger toegankelijk gemaakt worden voor bezoekers, en krijgen ze de status van een professioneel opgezet en geëxploiteerd museum met bezoekerscentrum. Diverse fondsen hebben inmiddels toegezegd de noodzakelijke werkzaamheden financieel mogelijk te maken.

Bekijk hier de video van EenVandaag over de Orgelzolders.