Herbestemde Pabema Dé Boerderij van 2013

Na een jaar van vele activiteiten, gehouden door het hele land, is het Jaar van de Boerderij 2013 afgesloten met een congres in het fraaie wierdedorp Niehove, gelegen in het Groningse Westerkwartier. Op donderdag 30 januari kwamen daar vertegenwoordigers van provinciale en regionale boerderijorganisaties bijeen, samen met boerderij eigenaren, erfgoedspecialisten, architecten en bestuurders.

Dé Boerderij

Centraal stond de verkiezing van Dé Boerderij van 2013. De jury, onder voorzitterschap van Fons Asselbergs, voormalig Rijksadviseur voor het cultureel erfgoed, maakte de winnaar bekend. De eigenaren van de prachtig gerestaureerde en op ingenieuze wijze voor nieuwe functies geschikt gemaakte ‘ Pabema’ , gelegen in Zuidhorn, kregen de prijs. Fons Asselbergs benadrukte de uitzonderlijke kwaliteit van alle (12) genomineerde boerderijen – kandidaat gesteld door de verschillende boerderijenstichtingen – en de grote inzet van de betrokkenen. ”Monumentenzorg is geen zaak van ambtenaren of overheidsbeleid, je hebt er mensen voor nodig die gemotiveerd zijn en zich uit hart en ziel inzetten voor hun boerderij.”

De Boerderijenstichting Groningen trad samen met de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland op als gastheer. De locatie was het echt Groningse café Eisseshof. De deelnemers aan het congres luisterden naar voordrachten van Boelo ten Have, Wijnand Havik en Dirk Strijker. De Groningse actualiteit gaf de presentaties extra dimensie. Ook de grote voorraad monumentale boerderijen in de Ommelanden hebben flink te leiden gehad van de recente aardbevingen.

De resultaten van Het Jaar van de Boerderij 2013 zijn opgetekend in een mooi uitgegeven boek met als titel: Van herbestemming naar hergebruik. Het eerste exemplaar van dit boek werd aangeboden aan William Moorlag, gedeputeerde van de provincie Groningen. Moorlag prees de inzet van de vele vrijwilligers die zich sterk maken voor het behoud van boerderijen. Hij wees op het belang om goede vormen van herbestemming van boerderijen te vinden. Nu er geld naar Groningen komt In verband met de aardgasschade, is het voor de Boerderijenstichting Groningen zaak om te zien hoe ook monumentale boerderijen daarvan kunnen profiteren.

Klik hier om het juryraport te lezen.

Persbericht Het Jaar van de Boerderij 2013