Het Valkhof in Nijmegen presenteert resten oud wagengraf, vinders mogelijk vervolgd

Bij Museum Het Valkhof in Nijmegen is binnenkort een wagengraf uit de IJzertijd te zien. De resten uit het graf werden in 2018 gevonden door amateurs met een metaaldetector. Hen hangt mogelijk vervolging boven het hoofd, schrijft de NOS.

“We zijn blij dat de vondst is bekendgemaakt”, zegt Jos Bazelmans van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in het NOS Radio 1 Journaal. “Maar we zijn minder blij met de wijze waarop dat is gegaan.” Het wagengraf werd gevonden in een vennengebied bij Nijmegen. Hobbyisten met een metaaldetector stuitten waarschijnlijk per toeval op het wagengraf.

Het Wagengraf

Ergens in de ijzertijd, in de vijfde eeuw voor Christus, werd in het Vennengebied een belangrijk leider  – of leidster, dat is nog niet duidelijk – gecremeerd. Volgens de geldende rituelen werd hij met een strijdwagen, een zwaard, een drinkbeker en paardentuig op een brandstapel gelegd. Daarna werd het overgebleven ijzer en brons verbogen, platgedrukt, en in de grond opgeborgen. De vondsten van brons zijn inmiddels schoon en geconserveerd.

In de regio Nijmegen zijn in het verleden vaker wagengraven gevonden. Toch spreken de kenners van een belangwekkende vondst. Hij toont mogelijk dat er in de regio geen geïsoleerde boerensamenleving was, maar één die deel uitmaakte van een Europees netwerk. De spullen in het wagengraf zijn van Keltische oorsprong en zonder uitzondering in veel zuidelijker streken gemaakt. (Bron: De Gelderlander)

  1. Als lezer wordt je getriggered door de suggestie dat de vinders mogelijk worden vervolgd, en dat er niet niet goed ging. Waarom gaat het artikel daar niet verder op in? Dit soort aspecten aan zo’n vondst zijn natuurlijk erg belangrijk voor het publiek.

  2. Het is ongelooflijk dat er nog steeds zo vele interessante dingen worden gevonden in de grond na zo’n enorme tijd daar gelegen te hebben ?! Natuurlijk moet zoiets met experten opgegraven worden, denk ik ,anders kunnen belangrijke dingen daarbij verloren gaan.

    Met dank voor het report,
    Met hartelijke groet uit East Sussex,

    Gerard Lemmens

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.