Het Valkhof in Nijmegen presenteert resten oud wagengraf, vinders mogelijk vervolgd

Bij Museum Het Valkhof in Nijmegen is binnenkort een wagengraf uit de IJzertijd te zien. De resten uit het graf werden in 2018 gevonden door amateurs met een metaaldetector. Hen hangt mogelijk vervolging boven het hoofd, schrijft de NOS.

“We zijn blij dat de vondst is bekendgemaakt”, zegt Jos Bazelmans van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in het NOS Radio 1 Journaal. “Maar we zijn minder blij met de wijze waarop dat is gegaan.” Het wagengraf werd gevonden in een vennengebied bij Nijmegen. Hobbyisten met een metaaldetector stuitten waarschijnlijk per toeval op het wagengraf.

Het Wagengraf

Ergens in de ijzertijd, in de vijfde eeuw voor Christus, werd in het Vennengebied een belangrijk leider  – of leidster, dat is nog niet duidelijk – gecremeerd. Volgens de geldende rituelen werd hij met een strijdwagen, een zwaard, een drinkbeker en paardentuig op een brandstapel gelegd. Daarna werd het overgebleven ijzer en brons verbogen, platgedrukt, en in de grond opgeborgen. De vondsten van brons zijn inmiddels schoon en geconserveerd.

In de regio Nijmegen zijn in het verleden vaker wagengraven gevonden. Toch spreken de kenners van een belangwekkende vondst. Hij toont mogelijk dat er in de regio geen geïsoleerde boerensamenleving was, maar één die deel uitmaakte van een Europees netwerk. De spullen in het wagengraf zijn van Keltische oorsprong en zonder uitzondering in veel zuidelijker streken gemaakt. (Bron: De Gelderlander)