Historische interieurs te vaak vogelvrij

Sloop van historische interieurs in Groningen
Sloop van historische interieurs in Groningen. Foto: Hilbrand Edskes

 

Eindhoven

Op 12 november verscheen in het Eindhovens Dagblad het artikel ‘Gemeentelijke monumenten bijna vogelvrij’ door deregulering Eindhoven. De plaatselijke Henri van Abbestichitng maakt zich zorgen over de ruim 100 gemeentelijke monumenten die op de lijst ‘gedereguleerde monumenten’ staan. De eigenaren van deze panden hoeven geen vergunning aan te vragen als ze binnen of aan de achterkant iets willen veranderen, waardoor er ongezien monumentale delen gesloopt worden.

De lijst werd in 2013 opgesteld. In deze tijd was ‘deregulering’ het toverwoord: de gemeente moest de burgers minder lastigvallen met regels.  Voor de gemeentelijke monumenten betekende dat: alleen beschermen wat nodig is en de rest vrij laten.

De Henri van Abbestichting heeft in een brief zijn zorgen overgebracht aan het college. Dat blijft bij het besluit. Maar nodigt de stichting wel uit om de kwestie nog eens te bespreken met monumentenambtenaren.

Groningen

Daarnaast kregen we deze week ook een alarmerend bericht binnen van Hilbrand Edskes uit Groningen. Edskes waarschuwt ons dat er in de stad Groningen momenteel veel historische interieurs verdwijnen doordat oude woningen worden omgebouwd tot kleine zelfstandige appartementen.

Edskes: Trapleuningen, houtsnijwerk, marmeren schouwen, inbouwkasten, versierde stucplafonds, glas-in-lood ramen en ander vakmanschap verdwijnt allemaal in containers. De omwonenden worden daarbij niet geïnformeerd, noch Stichting Monument en Materiaal ter behoud van de originele authentieke elementen.

Zelfs de huurders die zo’n omgebouwd appartement huren, vinden het zonde dat alle historische elementen verdwenen zijn. Het loket Bouwen en Wonen van gemeente Groningen heeft aangegeven de sloop eveneens zonde te vinden, maar dat dit geen reden is waarop ze momenteel een aanvraag voor een sloopvergunning in een niet-monument mogen weigeren.”

Edskes doet een aantal voorstellen die hier te lezen zijn.

Foto: Hilbrand Edskes
  1. Was het de redactie van de Erfgoedstem nog niet bekend dat niet alleen historische interieurs maar ook alle archeologisch erfgoed vogelvrij is verklaard door de rechter van de Hoge Raad? De nieuwste Wet Monumentenzorg en Archeologie kent ook ‘kleine lettertjes’ en de rechter heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt. Archeologie is nu ondergeschikt verklaard aan de grillen van gemeentebesturen en als ‘het te duur’ wordt mag men wettelijk geboden archeologie domweg schrappen om economische redenen. Gemeenten gaan nu in heel Nederland over tot het bezuinigen op alles wat erfgoed is dus zowel eigen archeologische diensten als gemeentelijke monumenten worden rap van de begrotingen geschrapt. Het ziet er droevig uit voor ons Cultureel Erfgoed.

  2. Ik was enorm geallarmeerd toen ik in Nederland in Zeeland, een prachtig oud pand van buiten zag maar toen ik binnen kwam was bijna alles gemoderniseerd, het leek afschuwelijk !!
    Ik woon al 54 jaar in Engeland (ben met een Schotse getrouwd) en wij wonen in East Sussex in en 14 eeuws huis. Wij mogen niets van buiten en van binnen veranderen zonder toestemming van de autoriteiten en daar staa ik helemaal zelf ook achter ! Huizen worden hier in Graden geplaatst en ons huis is Garde 2, d.w.z. van binnen en buiten niets veranderen zonder toestemming aanvragen !!
    Dat systeem moeten jullie ook in Nederland beginnen!!
    Groet,
    Gerard Lemmens

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.