Iconic Houses Netwerk lanceert website Icons at Risk

Casa Sperimentale/ Casa Albero: Giuseppe Perugini, Rome Beeld: Iconic Houses Network

Het Iconic Houses Netwerk heeft zojuist Icons at Risk gelanceerd, een nieuw internationaal initiatief om ’s werelds meest bedreigde architectonisch belangrijke moderne huizen te behouden. Iconic Houses zet uiteraard haar werk voort ter ondersteuning van de 150 iconische museumwoningen die het netwerk vormen en die op de wereldkaart en in de lijst op de website iconichouses.org kunnen worden verkend.

Icons at risk is het resultaat van twee jaar intensief werk. Een selectie van meer dan 20 Icons at Risk staat al op de website. Naast het identificeren van huizen die bedreigd worden door de sloopkogel of snel verslechteren door uitgesteld onderhoud of leegstand zijn er verhalen over meesterwerken die helaas zijn gesloopt maar ook succesverhalen over huizen die zijn gered van sloop of een ruïneuze staat zoals Villa Cavrois die in 2015 met groot succes voor het publiek werd geopend als huismuseum met 150.000
bezoekers per jaar. Elke maand komen er meer bij. Nu velen en vooral degenen uit de tweede helft van de 20e eeuw dreigen verloren te gaan omdat ze nog niet als ‘erfgoed’ worden erkend, moeten we nu actie ondernemen. Dus hoe deze huizen te redden? ICONS AT RISK wil het publiek en de politiek bewust maken van de noodzaak iets te doen tot het behoud van dit jonge erfgoed en huiseigenaren ondersteunen om actie te ondernemen.

Kent u een bedreigd huis?
Download dan het waarschuwingsformulier (Alert Form) van de website en stuur uw waarschuwing.